Giro d’Italia begint volgend jaar in Israël Giro d’Italia begint volgend jaar in Israël

De 101ste editie van de Giro d’Italia begint met een driedaags verblijf in Israël. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. In Jeruzalem wordt vrijdag 4 mei het vertreksein gegeven voor de eerste etappe, een individuele tijdrit. Daarna volgen twee ritten in lijn. Het is voor het eerst dat de start van een Grote Ronde plaatsvindt buiten Europa.

Het gebeurt wel vaker dat de Giro d’Italia een uitstapje maakt naar het buitenland. Zo mochten bijvoorbeeld Groningen (2002), Amsterdam (2010) en Apeldoorn (2016) al eens de start van de Giro organiseren. Maar nog nooit was de start van de Ronde van Italië buiten Europa. Ook de routes van de Tour de France en de Vuelta a España gingen nooit over de Europese grenzen.

Primeur

Daarom heeft de Giro d’Italia in 2018 een primeur. In totaal koerst het peloton van de Italiaanse ronde drie dagen in Israël. Het routeschema begint vrijdag 4 mei met een individuele tijdrit over 10,1 kilometer in Jeruzalem, een erg technische proef die eindigt vlak bij de historische muren van de Oude Stad.

Daarna volgen twee vlakke etappes, waarin de sprinters hun snelle benen mogen laten zien. De eerste vlakke rit leidt de renners van Haifa naar Tel Aviv over 167 kilometer. Daarin zijn ook de eerste bergpunten te verdienen. Zondag gaat de route van Be’er Sheva naar Eilat, dicht bij de Rode Zee.

Tom Dumoulin won dit jaar als eerste Nederlandse man de Giro d’Italia. Hij was daarmee de derde Nederlander die een Grote Ronde won na Jan Janssen en Joop Zoetemelk.