Matteo Trentin heeft op de slotdag van de Vuelta nog maar eens aangetoond dat hij de snelste man was in deze ronde. De Italiaan sprintte na een criterium door de straten van Madrid naar zijn vierde dagzege. Trentin, die werkgever Quick-Step Floors al de zesde(!) overwinning bezorgde, bleef de beloftes Lorrenzo Manzin (FDJ) en Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) voor.

Chris Froome (Team Sky) bleef in de laatste 117 kilometers van de 72e editie op zijn fiets zitten en kroonde zich tot eindwinnaar. Froome leverde een bewonderenswaardige prestatie, want anderhalve maand geleden zette hij de Tour de France al op zijn naam. De in Kenia geboren Brit zorgde zondag nog voor een opvallende dubbelslag. Froome mengde zich in de massasprint en dankzij een elfde plaats bleef hij Trentin met twee punten voor in het puntenklassement.

Vanzelfsprekend ging er ook veel aandacht uit naar Alberto Contador (Trek-Segafredo), die afscheid nam van de sport. Bij het binnenrijden van Madrid kreeg hij een prachtig onthaal van het publiek. Contador nam voor eigen volk even afstand van het peloton om tijdens een ereronde luid toejuicht te worden. Het leverde prachtige beelden op. Hij verloor nog wel onverwachts zijn vierde plaats in het klassement aan onze landgenoot Wilco Kelderman (Team Sunweb), nadat er gaatjes ontstond door de spurt. Verder veranderde er niets in de top-10, waarin ook Wout Poels (Team Sky) en Steven Kruijswijk (Team LottoNL-Jumbo) na 21 loodzware dagen terug te vinden zijn.

Vuelta a España 2017 – Uitslag etappe 21