Alberto Contador heeft op de voorlaatste dag van zijn imposante carrière nog één keer uitgepakt met een fenomenaal nummer. De Spanjaard van Trek-Segafredo zegevierde solo op de gevreesde Angliru. Contador ging in de aanloop naar de Angliru al in de aanval, raapte alle vluchters op en liet iedereen achter om vervolgens uit de greep van de overige klassementsmannen te blijven.

17 tellen na Contador kwamen Wout Poels en Chris Froome gezamenlijk over de meet, waarmee Froome in stijl zijn eindzege veiligstelde. Bovendien werd ook nog eens de dominantie van Team Sky aangetoond, al had Poels zelfs de benen om mogelijk Contador nog bij te halen. Onze landgenoot kreeg echter geen vrijgeleide van zijn kopman. Poels steeg door zijn ijzersterke optreden nog wel van de negende naar zesde plaats in het algemeen klassement.

Poels eindigt daarmee één plaats lager dan Wilco Kelderman, de beste Nederlander in de eindstand. Kelderman begon de dag als de nummer drie van de rangschikking, maar kwam op de steile flanken van de Angliru in de slotkilometers net tekort. Kelderman moest zijn podiumplek afstaan aan Ilnur Zakarin (Katusha), terwijl Contador hem ook nog passeerde met amper vier seconden verschil. Steven Kruijswijk werd namens Team LottoNL-Jumbo de derde landgenoot in de top-10. Kruijswijk steeg nog een plekje en zal zo de Vuelta als negende beëindigen.

Vuelta a España 2017 – Uitslag etappe 20: