Tomasz Marczynski (Lotto Soudal) beleeft de mooiste dagen uit zijn loopbaan. De 33-jarige Pool zette na de zesde etappe ook de twaalfde rit op zijn palmares. Waar hij exact een week geleden nog moest sprinten voor zijn triomf, kwam hij donderdag solo over de meet. Stef Clement (Team LottoNL-Jumbo) maakte net als Marczynski deel uit van de vroege vlucht. Onze landgenoot werd uiteindelijk vijfde in Antequera Los Dólmenes, waar Chris Foome (Team Sky) niet zonder kleerscheuren arriveerde.

Veertien renners vormden na 49 kilometer de kopgroep. Zij kregen meer dan acht minuten voorsprong, waardoor helder werd dat de avonturiers weer mochten strijden voor de dagprijs. De slotklim, eentje van de tweede categorie, bleek de scherprechter in de finale. Marczynski was duidelijk de sterkste bergop en rondde zijn aanval vakkundig af.

Terwijl Marczynski vooraan het verschil maakte, zorgde Alberto Contador (Trek-Segafredo) voor vuurwerk in de achtergrond. Contador reageerde op een versnelling van Nicolas Roche (BMC Racing Team) om de Ier vervolgens snel achter zich te laten. Het harde werk van Contador en ploegmaat Edward Theuns, die zijn kopman op had gewacht, bleef niet zonder resultaat. ‘El Pistolero’ pakte namelijk twintig seconden op de groep der favorieten. Froome verloor nog meer tijd. De klassementsleider kreeg materiaalpech, wisselde van fiets en schoof tot slot zelfs onderuit in de afdaling. Froome wist de schade dankzij ploegmaats Wout Poels en Mikel Nieve toch te beperken, al staat eerste belager Nibali nu wel binnen de minuut van het rood.

Vuelta a España 2017 – Uitslag etappe 12: