Chris Froome heeft in het vakantieoord Cumbre del Sol boven op de Alto de Puig Llorença een openstaande rekening vereffend. De Brit moest twee jaar geleden op de steile beklimming namelijk de zege laten aan Tom Dumoulin, die zich destijds als toekomstig ronderenner ontdekte. Ditmaal was Froome in de negende etappe van de Vuelta a España wél de sterkste.

Sensatie

Dumoulin is niet van de partij in Spanje, maar de route voerde wel naar de plaats waar hij zich in 2015 als toekomstig ronderenner ontdekte. Onze landgenoot zorgde op de steile Alto de Puig Llorença (4 km à 9,1 procent) voor een sensatie door toppers als Froome, Joaquim Rodriguez, Fabio Aru, Rafal Majka, Nairo Quintana en Alejandro Valverde te verslaan in een rechtstreeks duel.

De ontsnapping van de dag kwam niet zonder moeite tot stand. Het kostte tien renners zo’n twintig kilometer om in de beginfase van de 176,3 kilometer lange etappe een vlucht op touw te zetten. Onder hen was de Nederlander Bert-Jan Lindeman van LottoNL-Jumbo. Hoewel het tiental het grootste gedeelte van de dag voorop reed, kregen ze niet veel ruimte van het peloton en de voorsprong was dan ook nooit groter dan drie minuten.

Marc Soler en Tobias Ludvigsson lieten hun medevluchters achter op de eerste beklimming van de dag, na 130 kilometer koersen. Op de top was het verschil met het peloton nog maar 1’50” en het leidende duo had nog maar een minuutje voorsprong bij het ingaan van de laatste 25 kilometer. Op zes kilometer van de finish, vlak voor de voet van de slotklim, was de vlucht voorbij voor de Spanjaard en de Zweed en nam Team Sky het heft in handen.

Vierde ritzege voor Froome

Mikel Nieve zorgde ervoor dat Romain Bardet en Richard Carapaz geen ruimte kregen op de laatste beklimming. In de laatste 500 meter versnelde zijn kopman Froome, die vervolgens naar de ritzege fietste. Johan Esteban Chaves eindigde als tweede en moest vier seconden prijsgeven. Michael Woods was derde. Dankzij zijn ritzege, zijn vierde in de Vuelta, verstevigde de 32-jarige Brit de leiding in het algemeen klassement.

Wilco Kelderman (4de) en Sam Oomen (8ste) eindigden vandaag knap in de top tien en staan nu elfde en twaalfde in de strijd om de rode trui. Daarin staan ook Wout Poels (14de), Steven Kruijswijk (18de) en Jetse Bol (20ste) nog bij de beste twintig. Morgen is het een rustdag en wordt er niet gekoerst in Spanje.