Julian Alaphilippe mocht zijn armen in de lucht gooien tijdens de achtste etappe van de Vuelta a España. De 25-jarige Fransman troefde zijn beide medevluchters Jan Polanc en Rafal Majka af in de sprint en boekte daarmee zijn eerste overwinning in een Grote Ronde. Het was alweer het derde dagsucces van Quick Step Floors na de eerdere zeges van Yves Lampaert en Matteo Trentin.

Exit Barguil

Op de derde dag zagen we al cols van de eerste categorie beklommen worden, maar in de achtste etappe over 184 kilometer stond de Alto Xorret de Catí ingetekend. Deze beklimming is een verschrikking, met stroken met een stijgingspercentage van liefst 22 procent!

De Vuelta ging verder zonder Sven Erik Bystrom en Warren Barguil, de nummer dertien van het algemeen klassement. Bystrom moest opgeven na een zware valpartij in de zevende etappe. Barguil werd door Team Sunweb uit de ronde gehaald, nadat hij had aangegeven niet te koersen in overeenstemming met de doelen van de ploeg. Daardoor stonden nog maar 183 renners aan de start in Hellin.

Hoog tempo

Het pittige parkoers leidde tot een felle strijd voor een plekje in de vroege vlucht. Een groep van 21 renners werkte in het eerste uur 49,8 kilometer af om weg te komen. Daarbij zat onder anderen Rafal Majka, die werd gesteund door twee ploeggenoten Emanuel Buchmann en Christoph Pfingsten. Ook de Nederlanders Daan Olivier en Michel Kreder reden vooraan. Met een achterstand van 3’02” was Nelson Oliveira de gevaarlijkste klant vooraan voor klassementsleider Chris Froome.

Het tempo lag hoog de hele dag, want Froomes Team Sky wilde niet teveel de voorsprong weggeven. Een goede samenwerking van de vluchters zorgde ervoor dat hun voorsprong bij het ingaan van de laatste twintig kilometer ongeveer vier minuten was. Die voorsprong bleek voldoende en de ritwinnaar moest dus vooraan worden gezocht.

Nadat zijn ploeggenoten hard hadden gewerkt voor Majka, probeerde de Pool op de steile Alto Xorret de Catí te ontsnappen uit de kopgroep. Alleen Julian Alaphilippe kon aansluiten en ook Jan Polanc wist de voorsprong van de tweevoudig winnaar van de bolletjestrui te overbruggen. De rappe Alaphilippe liet zich in de sprint niet verrassen en reed onbedreigd naar de ritzege.

Kreder was uiteindelijk de beste Nederlander in de uitslag op de zesde plaats. Daan Olivier was elfde.

Froome pakt tijd

Klassementsleider Chris Froome pakte kostbare tijd op zijn rivalen en heeft nu 28″ voorsprong op Johan Esteban Chaves en 41″ op Nicolas Roche. De Brit versnelde meerdere keren op de laatste beklimming en alleen oud-winnaar Alberto Contador kon hem volgen. De Spanjaard die na deze Vuelta afscheid neemt van het profwielrennen, kijkt in het klassement echter al tegen een achterstand aan van 3’10”.