Oud-beloftenwereldkampioen Matej Mohoric heeft in de zevende etappe van de Vuelta a España zijn eerste ritzege te pakken in een Grote Ronde. De pas 22-jarige renner uit Slovenië liet een sterk staaltje wielrennen zien door aan te vallen vanaf het startsein, beter te zijn dan zijn vluchtmakkers en de etappe in Cuenca af te ronden met een solo. Daarmee is hij de eerste Sloveense ritwinnaar in de Vuelta sinds Borut Bozic in 2009. Chris Froome behield de rode leiderstrui.

Zijwind

Carlos Betancur was uit de koers gestapt met een gebroken enkel, waardoor 188 renners in Lliria aan de start stonden voor de vlakke zevende rit over 205,2 kilometer. In de langste etappe van de Vuelta maakten veertien renners deel uit van de vlucht van de dag, onder wie Jetse Bol.

De vluchters werkten samen aan een mooie voorsprong, die opliep tot acht minuten bij het ingaan van de laatste tachtig kilometer. In het peloton zorgde de zijwind voor flinke problemen. De grote groep splitste tot twee keer toe, maar beide keren konden de achterblijvers weer aansluiten. Merhawi Kudus en Lawrence Warbasse moesten de strijd staken na een zware valpartij.

Bol zevende

Met een voorsprong van negen minuten in de laatste 20 kilometer, moest de winnaar van de etappe vooraan worden gezocht. De Alto del Castillo moest voor het verschil zorgen. Matej Mohoric leek de sterkste, maar Jose Joaquin Rojas, Thomas De Gendt en Pawel Poljanski konden aansluiten op de top. In de afdaling viel Mohoric opnieuw aan en soleerde naar de ritzege.

De favorieten voor de eindzege kwamen ruim acht minuten na de Sloveen over de finish en dus bleef de top zes ongewijzigd. De inspanningen van Jetse Bol werden beloond. De Nederlander van de Colombiaanse Manzana Postobon-ploeg klom van de 32ste naar de zevende plek en staat nu 46″ achter leider Chris Froome.