Kazachstan juicht, want de vijfde etappe in de Vuelta is gewonnen door Alexey Lutsenko. De Astana-renner soleerde naar de zege bij de eerste aankomst bergop. Lutsenko begon samen met Marco Haller aan de slotklim, die vele malen zwaarder was dan in het routeboek stond. Lutsenko reed gemakkelijk weg bij de zwaargebouwde Haller en hield de achtervolgers in het restant van de helling met ruime voorsprong achter zich. Merhawi Kudus (Dimension Data) kwam als tweede over de meet, voor Marc Soler (Team Movistar).

Jetse Bol (Manzana Postobon) en Michel Kreder (Aqua Blue Sport) waren de Nederlandse vertegenwoordigers in de oorspronkelijke kopgroep van 17 man. Bol was zelfs de best geplaatste renner in de vroege vlucht en mocht zelfs even dromen van de leiderstrui toen de voorsprong boven de vijf minuten gingen. Het sprookje ging niet door, want in de slotfase gaf Bol prijs toe op de toppers. Onze landgenoot werd uiteindelijk achtste, Kreder elfde.

Chris Froome (Team Sky) behield soeverein zijn leiderstrui. Alberto Contador (Trek-Segafredo), Michael Woods (Cannondale-Drapac) en Johan Esteban Chaves (ORICA-Scott) waren de enige drie die hem tot de streep konden vergezellen. Vincenzo Nibali (Team Bahrain-Merida) en Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) werden de grootste verliezers in de top van het klassement, want zij gaven respectievelijk 26 en 54 tellen toe op Froome.

Vuelta a España 2017 – Uitslag etappe 5: