Chris Froome (Team Sky) heeft op dag drie al de leidende positie in het Vuelta-klassement te pakken. De Brit moest de zege na een pittige bergrit aan Vincenzo Nibali (Team Bahrain-Merida) laten, maar sprintte naar de derde plaats in de elitegroep. Froome had onderweg ook al enkele bonificatieseconden opgeraapt aan een tussenspurt, waardoor hij de rode trui overneemt van Yves Lampaert (Quick Step-Floors).

Team Sky nam het commando in handen op de col van de eerste categorie, waarna er aan de voet van de slotklim (2e cat.) nog eens een flinke snok aan werd gegeven door de topformatie. Nadat alle ploegmaats waren opgeofferd demarreerde Froome zelf. Enkel de vinnige Johan Esteban Chaves (ORICA-Scott) kon mee. Fabio Aru (Astana) en Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) wisten nog aan te sluiten in de technische afdaling.

Het kwartet kwam samen beneden en leek onderling te gaan strijden om ritwinst. Een groepje met Nibali kon echter toch nog terugkeren in de slotkilometer. Nibali verraste de rest door van ver aan te gaan en stand te houden tot de meet. ‘De Haai van Messina’ is daarmee de honderdste renner die in elke grote ronde een etappe heeft weten te winnen.

De serieuze krachtmeting zorgde ook direct voor verliezers. Zo kregen de Nederlandse troeven Wilco Kelderman (Team Sunweb), Steven Kruijswijk (Team LottoNL-Jumbo) en Wout Poels (Team Sky) kregen een minuut aan de broek. Alberto Contador (Trek-Segafredo) en Rafal Majka kunnen al een streep zetten door een topklassering nadat zij al 2,5 minuten moesten toegeven.

Vuelta a España 2017 – Uitslag etappe 3: