Yves Lampaert (26) heeft in de Franse kustplaats Gruissan de tweede etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Belg van Quick Step Floors troefde in de slotfase de sprinters van een verbrokkeld peloton af. Lampaerts ploeggenoot Matteo Trentin sprintte naar de tweede plek. Adam Blythe was derde. Lampaert nam tevens de leiderstrui over van Rohan Dennis die pas op 13″ over de finish kwam. Daarmee is hij de eerste Belg die aan de leiding staat sinds Philippe Gilbert in 2010.

Waaiers

Bijna de gehele rit, die startte in Nîmes, reed het peloton langs de Franse kust, waar het enorm hard kan waaien. De verwachting was dan ook dat de wind een grote rol van betekenis zou spelen, want er werd ingezet op waaiers. Enkele renners probeerden aanvankelijk een ontsnapping op touw te zetten, maar de vrees voor waaiers zorgde ervoor dat deze vluchters weer werden geneutraliseerd. Het peloton bleef dan ook het grootste deel van de dag bijeen.

De favorieten waren bang dat ze tijd zouden verliezen door waaiervorming en veel ploegen probeerden hun kopmannen zo goed mogelijk vooraan te houden. Daardoor lag het tempo extreem hoog en legde het peloton in het eerste koersuur liefst 46,3 kilometer af. Even was er paniek toen Chris Froome kampte met een lekke band, maar de kopman van Team Sky keerde dankzij de hulp van zijn ploeggenoten vlug terug in de grote groep.

De tweede etappe eiste ook de eerste uitvallers. Bij een wegversmalling in de laatste 59 kilometer van de vlakke rit kwamen meerdere renners ten val. Javier Moreno Bazan en Annas Ait El Abdia konden niet verder en moesten de koers verlaten. Ook Michal Kolar is er niet meer bij. De renner van Bora-Hansgrohe heeft maagproblemen en moest eveneens opgeven.

Door de inspanningen van met name Quick Step Floors brak het peloton in de finale in stukken. Deze move van de Belgische formatie, die gisteren tweede eindigde in de ploegentijdrit, in de laatste vijf kilometer bood Yves Lampaert de gelegenheid een prachtige ritzege bij te schrijven op zijn palmares. Eerder dit jaar was hij al de beste in Dwars Door Vlaanderen.

Vuelta a España 2017 – Uitslag etappe 2: