VueltaTip 4: Serge Pauwels

AchtergrondenVuelta a España Laatst bijgewerkt 17 september 2017 13:10 Redactie

Zoals gebruikelijk voor iedere grote ronde worden in deze serie renners uitgelicht, anders dan de traditionele top. Van welke renners kunnen we deze ronde iets verwachten, wanneer en waarom? Vandaag in deel 4 Serge Pauwels.

Met tien grote rondes achter zijn naam is Serge Pauwels deze Vuelta een van de ervaren mannen bij Dimension Data. In al die rondes was hij al meerdere malen de beste Belg in de eindrangschikking. Zijn beste resultaat was de dertiende plaats in de Tour van 2015. Afgelopen Tour de France reed hij opnieuw een erg sterke ronde en eindigde hij op een negentiende plek. Het zijn knappe prestaties voor een renner die het klassement niet de hoogste prioriteit geeft. Want etappes winnen, daar gaat het om. Daarmee is meteen een belangrijk punt benoemd, want Pauwels is een uitstekende renner en kan geweldig klimmen, maar hij kan niet winnen.

De 33-jarige Belg genoot zijn opleiding bij de Rabobank en na een aantal omzwervingen rijdt hij nu voor het Zuid-Afrikaanse Dimension Data, zijn zesde ploeg inmiddels. Daar krijgt hij de ruimte om aan te vallen in koersen die hem liggen en dat is ook de reden dat hij na een zware Tour van start gaat in de Vuelta; hij is er zelfs kopman. De andere optie was om als knecht mee te gaan naar de wedstrijden in Québec en Montréal. Daar zou voor hem geen eer te behalen zijn.

Met zijn aanvallende rijstijl was hij enkele malen dicht bij een overwinning. Zo werd hij nipt tweede, tijdens de Tour van 2016, in de ingekorte rit naar de Mont Ventoux. In de Giro van 2009, zijn eerste grote ronde, reed hij aan kop met medevluchter Leonardo Bertagnolli toen er stalorders kwamen. Pauwels moest zich laten afzakken om zijn kopman Carlos Sastre bij te staan. ‘Tactische flater Van Poppel kost Pauwels ritzege in Giro’, zo kopte Het Laatste Nieuws na de blunder van toenmalig ploegleider Jean-Paul van Poppel. Jaren later werd Bertagnolli de ritzege ontnomen wegens vermeend dopinggebruik. Pauwels kreeg de zege achter zijn naam, maar zo voelde het natuurlijk niet.

Dit jaar kwam dan eindelijk zijn eerste echte overwinning. Dat was in de Ronde van Yorkshire waar hij in de derde etappe met nog negen kilometer te gaan de benen nam. Een paar honderd meter voor de finish kwam ploegmaat Omar Fraile plots bij hem rijden. Die hielp hem stand houden op de jagende achtervolgers en kneep gelukkig op tijd in de remmen waardoor Pauwels behalve zijn eerste ritzege ook nog eens het eindklassement won.

Met negen aankomsten bergop en een handvol overgangsetappes waarbij het continu op en af gaat, zijn er voldoende mogelijkheden voor Pauwels om lekker aan te vallen. Het klassement doet er niet toe, hij gaat als vrijbuiter van start en mag zelf zijn moment kiezen. Pauwels zal zoals we van hem gewend zijn veel in beeld rijden. Het is te hopen dat Serge Pauwels in zijn nieuwe rol en met die bevrijdende overwinning in Yorkshire de smaak te pakken heeft. Dan gaan we nog mooie dingen van hem zien.

 

Speel mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider tijdens de Vuelta a España. Succes!