Warren Barguil heeft zondag onder grote publieke belangstelling de elfde editie van de Profwielerronde van Etten-Leur gewonnen. De Franse bergkoning van de Tour had de meeste punten verzameld in de drie onderdelen waaruit het criterium bestond. Chris Froome eindigde in zijn gele trui op de tweede plaats. Bauke Mollema was derde.

De erelijst van de Profwielerronde van Etten-Leur is indrukwekkend, want de afgelopen vijf jaar werd de koers gewonnen door Peter Sagan (2012), Chris Froome (2013), Tony Martin (2014), opnieuw Froome (2015) en Bauke Mollema (2016). En ook dit jaar schotelde de organisatie haar toeschouwers weer een prachtig deelnemersveld voor.

Zo werd tweevoudig winnaar Chris Froome opnieuw binnengehengeld. Ondanks dat de Brit van Team Sky zaterdag nog in Kazachstan was en komend weekend aan de start staat van de Vuelta a España, verscheen hij in zijn gele trui aan het vertrek in West-Brabant. Ook onder anderen Bauke Mollema, Mikel Landa, Warren Barguil en Primoz Roglic stonden op de startlijst.

Rijendik

Het publiek had massaal de weg gevonden naar Etten-Leur. Volgens dagblad BN De Stem kwamen ruim 20.000 mensen af op het evenement. Met name op de Oude Bredaseweg en de Markt stonden de toeschouwers rijendik toe te kijken hoe de renners over de straatklinkers snelden. Het criterium was opgedeeld in drie onderdelen voor de profs, afgewisseld met een dameswedstrijd over vijftig ronden.

Primoz Roglic won het eerste onderdeel, de tijdrit. In deze discipline was de Sloveen van LottoNL-Jumbo dit seizoen ook al de beste in onder meer de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië. Mikel Landa was vervolgens de beste in de rit in lijn over dertig ronden. In het slotonderdeel, de puntenkoers, stelde Warren Barguil zijn eindzege veilig.

De dameswedstrijd was een prooi voor Claudia Koster. De koers werd opgeschrikt door een flinke valpartij op de Markt, waar meerdere rensters bij betrokken waren. De 19-jarige Merel Hofman was het grootste slachtoffer van de val en moest met een ambulance worden afgevoerd.

Bekijk hier de foto’s van de 11de Profwielerronde van Etten-Leur.