Alexander Kristoff en Victor Campenaerts (foto) zijn de grote winnaars van de Europese kampioenschappen, die werden gehouden in het Deense Herning. Kristoff en Campenaerts kregen na respectievelijk de wegwedstrijd en de tijdrit de wit-blauwe trui met gele sterren uitgereikt. Dit zijn de belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje.

Kristoff vervult favorietenrol

Alexander Kristoff (30) maakte zondag in de wegwedstrijd zijn favorietenrol helemaal waar. De man uit Oslo volgde daarmee Peter Sagan op, die vorig jaar in het Franse Plumelec de eerste uitgave van het EK won. De Slowaak was niet van de partij omdat hij na de Ronde van Polen deze week in Nederland en België aan de start staat van de BinckBank Tour.

Kristoff werd vooraf door velen gezien als de topfavoriet voor de titel op het EK-parcours in Herning, dat zich bij uitstek leende voor sprinters. Met de overwinning in de Prudential RideLonden-Surrey Classic vers in zijn achterzak reisde de rappe man van Katusha ongetwijfeld met een goed gevoel af naar Denemarken.

Op het vlakke parcours van ruim 240 kilometer reden drie renners weg snel na de start. De voorsprong van Anton Elfarsson, Nikolai Shumov en Lukas Spengler liep op tot elf minuten en ze reden bijna 140 kilometer voorop. Maar door toedoen van de Belgische en Deense ploeg werden ze ingelopen. In de laatste 81 kilometer kwam alles samen.

Viviani geklopt

Andere renners probeerden te demarreren, maar hun pogingen bleven zonder succes. Uiteindelijk slaagden Jens Keukeleire, Edvald Boasson Hagen en Nikolaï Trusov erin om in de finale een kloof te maken. Ook dit trio kon echter het peloton niet afhouden en ze werden ingerekend in de slotkilometer.

Uiteindelijk kwam Kristoff als eerste over de finish voor een andere topfavoriet, Elia Viviani. Voor Kristoff is de EK-titel zijn 26ste overwinning in zijn carrière, die voorts overwinningen telt in Milaan-San Remo (2014), de Ronde van Vlaanderen (2015) en de Tour de France.

Hofland: ‘Tevreden’

Onze landgenoot Moreno Hofland pakte in de sprint de derde plaats en was na de koers tevreden met zijn bronzen medaille. ,,Met renners als Kristoff en Viviani als eerste en tweede moet ik wel tevreden zijn met mijn derde plaats. Tijdens de sprint was het hectisch. Met zo’n tegenwind moest ik geconcentreerd blijven en geen fout maken.’’

Hofland: ,,Ik besloot het wiel van Viviani te volgen want ik wist dat zijn lead-out heel sterk was. Ik ben blij om weer op het podium te staan. De vorige keer was al lang geleden. Ik denk dat het toont dat ik het nog kan en dat geeft mij zeker vertrouwen voor de komende wedstrijden.’’

Castroviejo onttroond

Jonathan Castroviejo werd drie dagen eerder onttroond als Europees kampioen. De Spanjaard van Team Movistar verscheen donderdag niet aan de start in Herning om zijn titel te verdedigen vanwege de aanstaande geboorte van zijn tweede kind. Hij besloot bij zijn vrouw te blijven en het EK tijdrijden over te slaan.

Jonathan Castroviejo tijdens de Grand Départ van de Tour de France 2017. © Tim van Hengel/Cycling StoryJonathan Castroviejo was niet van de partij in Herning. Foto Tim van Hengel, Cycling Story

In deze discipline kroonde Victor Campenaerts (25) zich tot de nieuwe Europese kampioen. De Belgische renner van Team LottoNL-Jumbo klokte na de tijdrit over 46 kilometer de beste tijd met 53 minuten en 12 seconden. Maciej Bodnar eindigde als tweede. Ryan Mullen was derde.

‘Concurrentie was groot’

Campenaerts boekte zo zijn tweede seizoenszege, nadat hij ook in de Ruta del Sol al een tijdrit won. ,,De concurrentie was groot”, zei hij na zijn titel. ,,Zo won Maciej Bodnar onlangs nog de tijdrit in de Tour de France. Dat zegt genoeg. Gelukkig kon ik hem hier nipt afhouden. Ik kijk ernaar uit om mijn Europese trui te tonden in de Ronde van Groot-Brittannië.’’

Jos van Emden was op de vijfde plek de eerste Nederlander in de uitslag, op 21” van winnaar Campenaerts. Onze andere landgenoot in de tijdrit, Steven Lammertink, reed de 25ste tijd. De ploeggenoot van Campenaerts en Van Emden moest 4’31” toegeven op de winnende tijd.