Profronde van Tiel prooi voor ‘roze’ Dumoulin Profronde van Tiel prooi voor ‘roze’ Dumoulin

Tom Dumoulin (26) heeft zondagavond de Profronde van Tiel gewonnen. De winnaar van de Giro d’Italia kwam in zijn roze trui juichend over de streep, zij aan zij met zijn ploeggenoot Laurens ten Dam. Daarachter sprintte Dylan Groenewegen naar de derde plek.

De organisatie in Tiel had een fraai deelnemersveld samengesteld met als absolute toppers Tom Dumoulin en Dylan Groenewegen, vorige week winnaar van de slotetappe van de Tour. Dumoulin kreeg in het criterium de steun van zijn ploeggenoten bij Team Sunweb Laurens ten Dam en Roy Curvers, terwijl Groenewegen (Team LottoNL-Jumbo) Bram Tankink aan zijn zijde had. Met Katusha-renner Maurits Lammertink stond er nog een renner aan de start met de Tour in de benen.

Ster

Het was een drukte van jewelste langs de kades van de Waal. Iedereen wilde een glimp opvangen van de roze trui van Dumoulin, die gisteren nog als vierde was geëindigd in de Clásica San Sebastián. Dat begon al bij de permanence in de Sint Agnietenstraat, waar de renners werden opgevangen voor de koers. Toen de kopman van Team Sunweb naar buiten kwam, verzamelden fans – jong en oud – zich om hem heen om op de foto te gaan met hun ster.

Dat het zonnetje scheen boven Tiel, zorgde ervoor dat het publiek rijendik opgesteld stond in de Waalstraat waar de start- en finishlijn was getrokken. Verhogingen zoals muurtjes langs het parcours werden gretig gebruikt om de renners nog beter te zien aankomen en de vedetten in het peloton stelden het publiek niet teleur. Ze waren veelvuldig vooraan te zien en schotelden hun fans een mooie show voor.

Uiteindelijk kwam Dumoulin als winnaar over de finish. Zijn ploeggenoot Ten Dam eindigde breedlachend als tweede achter zijn kopman, die hij ook al bijstond in de Giro. Luttele meters achter Dumoulin en Ten Dam sprintte Groenewegen naar de derde plaats.

Tom Dumoulin met Roy Curvers en Laurens ten Dam in de Profronde van Tiel 2017. © Tim van Hengel/Cycling Story
Tom Dumoulin wint de Profronde van Tiel 2017. © Tim van Hengel/Cycling Story