Zonder ongelukken kroont Chris Froome (Team Sky) zich voor de vierde keer in zijn carrière tot eindwinnaar van de Tour de France. Froome zag zijn gele trui nooit in gevaar komen tijdens de 22,5 kilometer tijdrit van en naar het Stade Vélodrome, de thuishaven van voetbalclub Olympique Marseille. De Brit zette achtervolgers Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) en Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) juist op nog meer achterstand tijdens de gloriedag van de Poolse dagwinnaar Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe).

Froome moest in de daguitslag genoegen nemen met plaats drie, waardoor hij de 104e editie zonder ritzege afsluit. Froome kon net als alle 165 andere coureurs niet tippen aan de tijd van de ijzersterke Bodnar, die als nummer 116 van het klassement al vroeg van start moest. Bodnar zat vanaf de hotseat hoe de renners één voor één hun tanden stuk beten op zijn chrono van 28’15. Zijn landgenoot Michal Kwiatkowski (Team Sky) kwam nog akelig dicht in de buurt, maar ondanks een lichte voorsprong kwam Kwiatkowski amper een tel en vijftien honderdsten tekort.

Het strijd om het geel werd zoals verwacht geen seconden meer spannend, omdat Froome als specialist zijn concurrenten al wegblies aan het eerste tussenpunt. De strijd om de overige podiumplaatsen kreeg nog wel een mooie ontknoping. Nummer drie Uran wipte makkelijk over Bardet, die een akelig slechte dag kende. De Franse held is geen specialist en had geen power in de benen. Op de korte, steile helling in het parcours viel hij zelfs helemaal stil. Hij dreigde daardoor zelfs naast het podium te vallen. Heel Frankrijk haalde opgelucht adem toen Bardet over de streep was, want hij wist Froome’s ploegmaat Mikel Landa met één luttele seconde voor te blijven, waardoor hij toch weer op het eindpodium mag staan in hoofdstad Parijs.

Tour de France 2017 – Uitslag etappe 20: