De laatste kans voor de vluchters heeft een triomf opgeleverd voor Edvald Boasson Hagen. De Noor van Dimension Data was in een typische overgangsetappe uiteindelijk de sterkste van een groep van 20 man. Boasson Hagen kwam in etappe zeven, in een sprintduel met Marcel Kittel, amper 0,0003 seconden tekort voor de overwinning, maar vlak voor Parijs was het dankzij een knap staaltje koersen alsnog raak voor hem.

Hoewel sprintersploegen deze etappe nog wel hadden aangekruist, bleken zij al kort na het vertrek niet bij machte om de boel te controleren. Zo wist een twintigtal renners weg te rijden na het eerste colletje van de derde categorie. Het peloton gaf de kopgroep al snel zeven minuten voorsprong, waarmee helder was dat de avonturiers mochten gaan strijden om de zege. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) was de enige Nederlander die mee van de partij was.

In het laatste uur van de langste etappe barstte vooraan de strijd los. Mollema was helaas niet mee toen de groep in tweeën splitste. Jens Keukeleire (ORICA-Scott), die de breuk veroorzaakte, kreeg nog acht metgezellen met zich mee. Tot 2,5 kilometer van de streep bleef het negental samen. Dan speelde een rotonde een beslissende rol in de ontknoping. Boasson Hagen en de Duitser Nikias Arndt (Team Sunweb) gingen naar rechts, terwijl de rest voor de langere linkerkant koos.

Boasson Hagen en Arndt sloegen een klein gaatje na de slimme keuze. Arndt sommeerde zijn kompaan om over te pakken en die deed dat met veel overtuiging. Boasson Hagen stond vijf tellen op de pedalen en dat was genoeg om Arndt rechtstreeks uit het wiel te blazen. ‘Eddie’ bedacht zich natuurlijk geen seconde meer en reed volle bak door. De tweevoudig ritwinnaar in de Ronde van Frankrijk behield een sterk tempo tot de finish in Salon-de-Provence, waardoor zijn verdiende succes werd veiliggesteld. Arndt werd nog wel tweede voor Keukeleire, die de sprint om plaats drie won.

Tour de France 2017 – Uitslag etappe 19: