Primoz Roglic heeft Team LottoNL-Jumbo dan toch de geambieerde ritzege bezorgd. De Sloveen soleerde op weergaloze wijze naar de overwinning in een loodzware Alpenetappe, die over de Croix de Fer, Télégraphe en Galibier trok. Roglic wist als enige vluchter uit de greep van de grote favorieten te blijven. LottoNL-Jumbo moest dinsdag een ferme tik incasseren met het uitvallen van klassementsman George Bennett, die 12e stond, waardoor de Nederlandse formatie deze opsteker goed kon gebruiken.

Roglic (27) had duidelijk zijn zinnen gezet op deze rit, want vanaf het begin toonde hij zich bedrijvig in de kop van de koers. De voormalige schansspringer zat dan ook mee toen een groep van circa dertig renners zich losmaakte van het peloton. Good old Alberto Contador (Trek-Segafredo) wil in zijn laatste Tour strijdend ten onder gaat en voerde nog een speciaal nummer op tijdens de beklimming van de Croix de Fer. ‘El Pistolero’ reed in één ruk een gat van vier minuten dicht naar de kopgroep.

Pas op de Galibier barstte de strijd om de ritzege pas echt los. Roglic had op de befaamde col nog het gezelschap van Contador, Serge Pauwels (Dimension Data), Daniel Navarro (Cofidis), Mathias Frank (AG2R-La Mondiale) en John Darwin Atapuma (UAE Team Emirates). Nadat Roglic de Belg Pauwels terug was gaan halen, demarreerde Roglic zelf. De rest had geen antwoord op de versnelling en zag Roglic snel uit het zicht verdwijnen.

Achter deze mannen was het in de groep der favorieten lang wachten op actie. Na speldenprikjes van Daniel Martin (Quick-Step Floors) en Warren Barguil (Team Sunweb) ontbond de Franse hoop Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) enkele kilometers voor de top zijn duivels. Zowel Chris Froome (Team Sky) als Rigoberto Uran (Cannondale) konden overtuigend mee. Even later kon ook Froome’s luitenant Mikel Landa nog aansluiten. Fabio Aru moest passen, maar keerde met hangen en wurgen toch nog terug. De zoveelste versnelling was er echter te veel aan voor de nummer twee van het klassement. Bardet trok daarom nog eens flink door onder de top. Froome, Uran, Barguil waren de mannen die onmiddellijk konden volgen, terwijl Landa in de afdaling nog wist terug te keren.

Zij volgden echter op anderhalve minuut van Roglic, die zich vol in de lange, brede afdaling gooide. Roglic behield een imponerend tempo en stevende af op de eerste Sloveense ritzege in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. Na 183 zware kilometers mocht hij zeer verdiend het zegegebaar maken. 1’13” later won Uran de sprint om plaats, voor Froome, die nog wat kostbare bonificatieseconden wegpakte voor de neus van Bardet. Aru gaf 31 tellen prijs en duikelde van het virtuele eindpodium af. Donderdag staat de laatste bergetappe op het programma, dus daar is het voor de meeste toppers alles of niets.

Tour de France 2017 – Uitslag etappe 17: