Het is wéér feest in het kamp van Team Sunweb. Michael Matthews heeft namelijk in etappe 16 zijn tweede ritzege veroverd, wat de derde overwinning betekende voor de succesformatie. In een zeer nerveuze waaieretappe haalde Matthews het in een licht oplopende sprint nipt voor Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) en John Degenkolb (Trek-Segafredo).

Al vroeg in de etappe stond er een klim van de derde categorie op het programma. Het tempo lag door verschillende demarrages zo hoog dat Marcel Kittel, de drager van het groen, gelost werd. Op de top had de vijfvoudig winnaar in deze Tour al een minuut achterstand. Dit was het sein voor Team Sunweb om de gashendel vol op te draaien en Kittel niet meer terug te laten keren. Quick Step-Floors zette nog wel een paar mannetjes op kop voor Kittel, maar de achterstand liep enkel op. Toen het verschil meer dan twee minuten bedroeg, brak de veer bij de achtervolgers.

Door het hoge tempo bleef het peloton compact. Desondanks was er veel nervositeit in de groep, want er stond en zeer harde wind. Vanaf 50 kilometer van het einde diende het gevaar van waaiers zich aan. Pas op 12 kilometer van de streep brak de eerste groep in stukken. Van de klassementsmannen misten Daniel Martin (Quick-Step Floors), Louis Meintjes (UAE Team Emirates) en Alberto Contador (Trek-Segafredo) de slag. Wat betreft de sprinters waren het opvallend genoeg krachtpatsers Alexander Kristoff (Katusha) en André Greipel (Lotto Soudal) de belangrijkste namen die niet mee waren.

In het hectische slot deed Daniele Bennati namens Team Movistar een gooi naar ritsucces. De ervaren Italiaan viel op twee kilometer van de meet aan, in de hoop de rappe mannen te slim af te zijn. Dimension Data had echter nog genoeg knechten aan boord om de aanval in de kiem te smoren. Een sprint was onvermijdelijk. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) nam het voortouw in de lastige bochtensectie en trok de sprint op gang. Matthews zat echter perfect in het wiel en kwam daar op het juiste moment uit. Matthews, die wel van zijn lijn afweek, maakte de klus vervolgens af.

Tour de France 2017 – Uitslag etappe 16: