De reclamekaravaan is voor veel mensen hét hoogtepunt tijdens een etappe in de Tour de France. De kleurrijke stoet die al in 1930 zijn intrede deed, brengt jaarlijks miljoenen mensen in vervoering: met welke petjes of sleutelhangers zouden ze dit jaar thuiskomen? Zo vanzelfsprekend is dat echter niet. Er zijn genoeg toeschouwers die met lege handen achterblijven. Wat moet je doen om met een volle buit thuis te komen?

Tip 1: Zoek een rustig plekje langs de route waar weinig mensen staan. Halverwege een beklimming sta je prima. De reclamekaravaan komt stapvoets voorbij en beloont de inzet van je kuiten optimaal. Succes gegarandeerd! Maar vermijdt afdalingen: de praalwagens rijden namelijk met een flink tempo naar beneden.

Tip 2: Zorg dat je kinderen bij je hebt. Kinderen (het liefst lekker veel) krijgen veel aandacht (d.w.z. veel gratis presentjes) van de knappe schones en stoere Fransmannen en kunnen meestal rekenen op een grote buit. Als je geen kinderen hebt, zorg dan dat je dicht bij kinderen in de buurt staat. Succes gegarandeerd!

Tip 3: Maak veel lawaai en moedig iedere passerende wielertoerist zo hard aan dat andere mensen doorlopen in plaats van bij je in de buurt blijven staan. Zo vergroot je de kans dat de brunettes en blondines van de karavaan je niet ontzien. Succes gegarandeerd!

Tip 4: Spreid je kansen! Zorg dat je met een groep naar de etappe gaat kijken en maak dat de groep verspreid aan weerskanten van de weg gaat staan. Leg ook je spullen en tassen breeduit om te voorkomen dat er vreemdelingen zich nestelen in jouw territorium. Succes gegarandeerd!

Tip 5: Dans als een malloot zodat de mensen op de praalwagens niet om je heen kunnen! Wees ook niet bang een gevangen petje op je hoofd te zetten. Voor andere sponsors is er veel aangelegen om te zorgen dat je juist hun petje op je hoofd zet. Succes vaak gegarandeerd!

Wat werkt niet?

– Hé, dat is handig: de paraplu die je toch niet nodig hebt omdat de zon vol op je bakkes schijnt, lijkt een prima vangnet! Toch, denk maar niet dat de leden van de karavaan jouw omgedraaide paraplu vol gooien met snoepzakjes Haribo. Ze gooien over je heen of ze slaan je simpelweg over.

– Elke stoep heeft een stoeprand en hoe verder je met je slippers er overheen leunt, hoe dichter je bij je buit bent! Helaas, verkeerd gedacht. Die felbegeerde buit van je komt terecht op de tweede of derde rij achter je. Of ketst via je hoofd recht in de handen van je buurman. Doe dus eens een stapje naar achter voor een optimaal resultaat!

– Je ziet die honderden likes op Instagram al gloren aan de horizon: een selfie waarop je met je enige vrije hand een bolletjescap vangt. Laten we je uit de droom helpen: voor een volle buit heb je toch écht allebei je handen nodig. Dus laat je telefoon in je zak en zwaai zo uitbundig mogelijk naar de karavaan.

– De minikoetjes van de Franse zadengigant RAGT Semences zijn inderdaad heel lief, maar ga er van tevoren niet van uit dat je er ook daadwerkelijk één vangt. Laat staan dat je die ene lege vitrinekast in je woonkamer er van boven tot onder mee kunt vullen. Wees blij met wat je krijgt – en alles wat extra is, is mooi meegenomen!

– Die Fransman naast je griste net voor je neus een hoesje brillendoekjes weg. Je wordt boos en zoekt ruzie. Niet doen! Neem je verlies en laat je humeur er niet onder lijden. Het hoofdgerecht komt namelijk nog: de Tour! En hee, kom op… Die brillendoekjes krijg je ook best gratis als je bij de opticiën even lief een medewerker aankijkt!