Team Sunweb heeft de champagne weer mogen ontkurken! Een dag na Warren Barguil wist ook Michael Matthews zijn beoogde ritzege te veroveren. De Australiër beschikte op de hellende aankomst in Rodez over een sterkere ‘punch’ dan Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), die hier in 2015 nog victorie kraaide. Er werden nauwelijks tijdsverschillen verwacht in Rodez, maar de helling van 500 meter richtte de nodige schade aan. Fabio Aru had slechte benen in Rodez en moest het geel weer afstaan aan Chris Froome (Team Sky).

Thomas Voeckler (Direct Energie), Maxime Bouet (Fortuneo-Oscaro), Reto Hollenstein (Katusha-Alpecin), Thomas De Gendt (Lotto Soudal) en onze landgenoot Timo Roosen (Team LottoNL-Jumbo) vormden de vlucht van de dag. Veel voorsprong kregen ze echter niet, want hun aanval werd direct gecontroleerd door Team Sunweb en BMC. Deze ploegen hadden met respectievelijk Matthews en Van Avermaet de twee topfavorieten in huis. Zij hadden daarom vol hun zinnen gezet op deze etappe.

De Gendt bleek in de hellende slotfase veruit de sterkste man vooraan en ging op 30 kilometer van de streep solo verder. De Belg maakte een sterke indruk, maar was niet opgewassen tegen het jagende peloton. Toen De Gendt ingerekend was, trok met Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin) opnieuw een Nederlander ten aanval. De Tourdebutant kreeg echter een renner van zowel Sunweb als BMC in zijn wiel, die de benen natuurlijk stil hielden. Op vijf kilometer van de streep werd een einde gemaakt aan de poging van Lammertink en kregen we een sprint.

Het was de Belgische kampioen Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale) die van heel ver aanging. Naesen viel wat stil en werd geremonteerd door zijn landgenoot Philippe Gilbert (Quick-Step Floors). Gilbert, een specialist op dit soort aankomsten, moest echter ook toezien hoe Van Avermaet en Matthews hem passeerden. Laatstgenoemde kwam op het juiste moment uit het wiel van zijn concurrent en ‘Bling’ maakte het harde werk van zijn ploeg op imponerende wijze af. Chris Froome weer zevende en pakte verrassend liefst 25 tellen op Fabio Aru, waardoor de Maillot Jaune terug om de schouders van de Brit komt.

Tour de France 2017 – Uitslag etappe 14: