BAUKE MOLLEMA HEEFT DE VIJFTIENDE ETAPPE OP ZIJN NAAM GESCHREVEN. Onze landgenoot van Trek-Segafredo boekte de mooiste zege uit zijn loopbaan door mee te gaan met 27 avonturiers en zich de allersterkste te tonen met een fantastische solo van 30 kilometer. Negentien seconden later won Diego Ulissi (UAE Team Emirates) het sprintje om de tweede plaats voor Tony Gallopin (Lotto Soudal). Chris Froome (Team Sky) behield de gele trui, nadat het toch even alle hens aan dek was voor de Brit.

Vanuit de start werd er direct aangevallen en ontstond er een kopgroep van vijf man, met daarbij onze landgenoot Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac) en bergkoning Warren Barguil (Team Sunweb). Op de eerste col, eentje van de eerste categorie, gingen er echter 23 man in de tegenaanval. Na 60 kilometers koers was de samensmelting een feit. Het peloton vond het prima en liet de voorsprong snel oplopen naar vijf minuten. Dit zou een dag voor de avonturiers worden.

De 28 leiders leken gezamenlijk aan de tweede zware col te beginnen, maar Tony Martin had andere plannen. Op 66 kilometer van de aankomst reed hij weg uit de kopgroep. De tijdritspecialist legde zich plat op het stuur en kreeg snel een marge van boven de minuut. Hij begon met voorsprong aan de Col de Peyra Taillade (8,3 km aan 7,4%), waar negen minuten later het peloton aan zou beginnen. Opvallend genoeg zat klassementsleider Chris Froome aan de voet van de col (1e cat.) niet bij zijn concurrenten.

Paniek

AG2R-La Mondiale schudde de boel in de aanloop naar de Col de Peyra Taillade flink wakker door volle bak door te trekken. Het peloton brak en Froome had de slag gemist. Op eigen kracht wist hij de bres te dichten, maar even later was de paniek een stuk groter. Froome kreeg materiaalpech en moest een wiel krijgen van ploegmaat Michal Kwiatkowski. AG2R-La Mondiale was alle vol bak aan het koersen en wachtte niet. Froome had een groot probleem, want het oponthoud kostte hem bijna een minuut.

Froome kon gelukkig rekenen op de steun van Sergio Henao en Mikel Nieve om bergop de achtervolging in te zetten. AG2R bleef doortrekken voor Romain Bardet, de zijn luitenanten konden niet voorkomen dat Froome seconde voor seconde weer naderde. Voor het laatste stukje schoot luxeknecht Mikel Landa zijn kopman te hulp en was de penibele situatie rechtgezet. De topper namen elkaar daarna nog wel onder vuur, maar niemand wist een gat te slaan. Ook Bardet niet, die eindelijk versnelde na het voorbereidende werk van zijn team.

Beslissende demarrage

Ondertussen viel de eenzame Martin stil op de steile stroken (max. 14%) en werd hij in de kraag gevat door Barguil. De Franse held, die op Quatorze Juillet won, keek op de top achterom en zag dat acht medevluchters op komst waren. Barguil hield in, waardoor de rest aan kon sluiten. De afdaling was amper 1,5 kilometer bezig, toen Mollema het ruime sop koos. In zijn kenmerkende stijl wist de Nederlander toch een mooie voorsprong van een halve minuut te vergaren.

Mollema begon dus met een voorgift aan het laatste obstakel van de dag, een helling van de vierde categorie. De achtervolgers beseften dat er niet meer gewacht mocht worden, dus demarreerde Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) van onderaan de klim. De Sloveense klimmer kreeg de onvermoeibare Barguil mee in zijn wiel. Mollema behield echter een uitstekend tempo, waardoor hij gedurende de twee pittige kilometers slechts tien seconden inleverde. Mollema had echter nog zeker geen gewonnen spel, want het was nog steeds elf kilometer tot de finish in Le Puy-en-Velay.

Roglic en Barguil kregen nog het gezelschap van Diego Ulissi en Tony Gallopin, waardoor die met vier konden jagen op Mollema. Het kwartet deed er alles aan om Mollema nog te pakken te krijgen, maar dichter dan een meter of 200 zouden ze niet meer komen. Mollema wist in de laatste meters dat hij zegezeker was en nam uitgebreid de tijd om de weergaloze zege te vieren. De Groninger had vreselijk afgezien, maar zijn solo kreeg de gedroomde uitkomst. Het werd daarmee een prachtige dag voor het vaderlandse wielrennen, nadat zowel Robert Gesink als Dylan Groenewegen eerder deze Tour met een tweede plaats dichtbij dagwinst waren geweest.

https://twitter.com/i/web/status/886615565799792640

Tour de France – Uitslag etappe 15: