Romain Bardet (26) boekte vandaag zijn derde ritzege in de Tour in evenzoveel jaar. Op de loodzware klim naar Peyragudes halveerde de Franse kopman van AG2R La Mondiale bovendien zijn achterstand op de leiding in het algemeen klassement. Daarmee is hij één van de grote namen die Fabio Aru het vuur aan de schenen moet leggen de komende dagen.

Bardet zei na de finish van de twaalfde etappe erg blij te zijn met zijn optreden. Hij had vooraf zijn zinnen gezet op een nieuwe ritzege in de Tour nadat hij in 2015 en 2016 ook al eens de sterkste was. ,,Nu ik dat heb bereikt, ga ik vechten voor het algemeen klassement”, klonk hij na afloop strijdlustig.

Grind

,,Ik verwachtte dat Froome zou aanvallen aan de voet van de laatste beklimming. Ik wist dat het zo zou gaan. Toen ik Dan Martin zag aanvallen, gaf ik alles. Het is een etappe die ik goed ken, want ik heb deze rit goed verkend in mei. Er lag eerst grind… Ik was de eerste die op de geasfalteerde weg mocht rijden.”

Locals vertelden hem vervolgens dat hem dat geluk zou brengen. ,,Toen ik op het podium stond, moest ik daar weer aan terugdenken. Het is een mooie manier om het plaatje compleet te maken.”