Rafal Majka verschijnt vandaag niet meer aan de start van de tiende etappe van de Tour de France. De 27-jarige Pool kampt met de naweeën van een zware val eergisteren. Daarbij liep hij zware kneuzingen en veel schaafwonden op. Majka droeg twee keer de bolletjestrui op het podium in Parijs en heeft drie ritzeges achter zijn naam staan in de Tour.

Olie

,,Ik heb overal pijn, maar gelukkig heb ik niks gebroken”, zegt Majka op de website van zijn ploeg Bora-Hansgrohe. ,,Ik kan niet verklaren wat er gebeurde toen ik viel. Ik remde niet, maar mijn voorwiel slipte weg. Ook onze mecanicien viel bijna toen hij mijn reservefiets pakte. Er moet olie of iets vergelijkbaars op het asfalt hebben gelegen.”

Flink gehavend stapte de Pool weer op de fiets en hij werd door ploeggenoten en landgenoot Michal Kwiatkowski (Team Sky) naar de finish geholpen. ,,Na deze zware val heeft het geen zin nog verder te vechten. Ik kan amper ademen door de pijn. We moesten een wijs besluit nemen – voor mijn gezondheid, maar ook voor de rest van het seizoen.” Majka focust zich nu op de Vuelta a España.

Het is een nieuwe tegenslag voor Bora-Hansgrohe. De ploeg won weliswaar een etappe met Peter Sagan, maar zag haar goudhaantje weggestuurd worden na de vierde etappe na een omstreden sprint waarbij Mark Cavendish ten val kwam.