Slechts een banddikte voorsprong. Maar dat was voor Rigoberto Uran (30) meer dan genoeg voor de ritzege in de negende etappe van de Tour de France. De Colombiaan maakte deel uit van een kleine kopgroep met daarbij geletruidrager Chris Froome en toonde zich daarin nipt sneller dan Warren Barguil. Het is de eerste ritzege in de Tour voor de kopman van Cannondale-Drapac, die bovendien met stip steeg in het algemeen klassement: van plek 11 naar 4.

Parel

De negende rit moest één van de parels van deze Tour worden. De verwachtingen waren hoog en dat was niet verwonderlijk gezien het profiel. De renners kregen op de tweede dag in de Jura over 181,5 kilometer liefst zeven beklimmingen en 4600 hoogtemeters voorgeschoteld. De drie cols van de buitencategorie hadden een stijgingspercentage van negen procent of hoger. De Mont du Chat was met 8,7 kilometer tegen 10,3 procent de zwaarste van het trio en sloot de reeks cols af.

193 renners stonden aan het vertrek in Nantua, waar het startsein zou worden gegeven. Na vijf kilometer vormde zich een kopgroep van veertig renners, met daarbij de Nederlanders Bauke Mollema en Laurens ten Dam. De vluchters reden een voorsprong bij elkaar van zo’n vier minuten, terwijl Team Sky het peloton aanvoerde voor kopman Froome. Pas in de afdaling van de laatste van de zeven beklimmingen viel het doek voor de laatste koploper, Barguil.

Finishfoto van etappe 9 van de Tour de France 2017. © A.S.O.

Romain Bardet haalde zijn landgenoot bij, nadat hij was weggereden bij de groep met daarbij leider Froome. In de laatste twee kilometer tot de aankomst in Chambéry werd de Fransman ingerekend door Jakob Fuglsang, Fabio Aru, Froome, Barguil en Uran en was het sprinten geblazen om de ritzege. Fuglsang ging de sprint van ver aan, maar zag Uran en Barguil nog passeren. De finishfoto moest er uiteindelijk aan te pas komen om de Colombiaanse winnaar aan te wijzen.

Froome behield de gele trui en zag Geraint Thomas en Richie Porte uitvallen. De Brit en de Australiër stonden allebei in de top vijf, maar moesten opgeven na valpartijen. Aru is de nieuwe nummer twee en staat achttien seconden achter Froome. Bardet steeg van plek zeven naar drie (+51″) en staat samen met Uran (+55″) nog net binnen een minuut van de koppositie. Bauke Mollema is de beste Nederlander in het klassement op de 27ste plaats.

Opgave Gesink

De loodzware etappe eiste ook zijn tol. Onder anderen Robert Gesink, Geraint Thomas en Richie Porte moesten opgeven na valpartijen. Gesink kwam naar de Tour zonder klassementsambities, maar mikte juist op een dagsucces. In de achtste etappe greep hij net naast ritwinst. Hij moest na een zeer slopende rit enkel Lilian Calmejane voor zich dulden. Vandaag was onze landgenoot van LottoNL-Jumbo betrokken bij een valpartij op de Col de la Biche en liep daarbij een breuk in zijn lendenwervel op.

Tour de France 2017 – Uitslag etappe 9: