Robert Gesink heeft in de achtste etappe van de Tour net naast ritwinst gegrepen. Onze landgenoot van Team LottoNL-Jumbo moest na een zeer slopende rit door de Jura enkel de Lilian Calmejane (Direct Energie) voor zich dulden. De Fransman sprong op de slotklim weg uit het groepje met Gesink en bereikte helaas 37 seconden eerder de eindstreep.

Het peloton wist dat deze etappe kansen bood voor de vluchters, dus werd er massaal aangevallen. Het tempo lag moordend hoog. Er werd liefst 46,8 kilometer afgelegd in het eerste uur. Het zou ook nooit meer stilvallen. Er werd volle bak gekoerst op alle fronten, nadat er op een ogenblik zelfs een vijftigtal renners voor het peloton uitreed. Team Sky, van leider Chris Froome, controleerde de ontsnapping door het verschil nooit tot meer dan drie minuten te laten worden.

Vooraan vonden er op de beklimmingen constant schermutselingen plaats en in fases ontstond er op de Côte de Viry (2e cat.) een kopgroep van acht man. De namen waren niet mis. Naast Gesink en Calmejane maakten namelijk ook Serge Pauwels (Dimension Data), Greg Van Avermaet, Nicolas Roche (beide BMC Racing Team), Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale), Warren Barguil (Team Sunweb) en Simon Clarke (Cannondale-Drapac) deel uit van de ontsnapping. Vlak voor de slotklim wist Michael Valgren Andersen (Astana) nog knap de oversteek te maken vanuit de achtergrond.

Beslissende demarrage

Opvallend genoeg bleef Team Sky zo hard rijden achter de vluchters, dat het verschil bij het opdraaien van de Côte de la Combe de Laisia-Les Molunes (1e cat.) nog slechts anderhalve minuut bedroeg. De aanvallers hadden dat in de gaten en vanaf de voet werd er gedemarreerd. Gesink, Roche, Pauwels en Calmejane bleken de sterkste vooraan. Sky maakt hierna geen echte jacht meer op Gesink en co., waardoor duidelijk werd dat de vluchters het voor de eerste keer deze Tour zouden gaan redden.

Het was uiteindelijk Calmejane die de bergop de beslissende demarrage plaatste. Gesink moest even passen en koos zijn eigen tempo. De Varssevelder gaf alles en kwam zo terug tot op zeven tellen. Helaas kreeg Gesink het laatste gaatje niet gedicht. Calmejane schakelde een tandje bij en had zijn marge op de top vergroot tot 27 seconden. Calmejane moest op het plateau richting aankomstoord Les Rousses nog 12 kilometer standhouden. Calmejane leek onbedreigd op de overwinning af te stevenen, totdat de kramp in zijn benen schoot op een hellend stuk. Het Franse talent wist zich echter knap te herstellen en zegevierde alsnog in deze zeer enerverende rit. Gesink werd na een uiterste knap optreden tweede. De Nederlander bleef de groep der favorieten immers nog net voor.

Tour de France 2017 – Uitslag etappe 8: