Marcel Kittel (Quick Step Floors) maakte in de zesde etappe van de Tour de France zijn favorietenrol helemaal waar. De Duitser klopte in Troyes groenetruidrager Arnaud Démare (FDJ) en André Greipel (Lotto Soudal) in de massasprint en boekte zo zijn tweede ritzege deze Tour. Eerder was Kittel ook al de beste in Luik. De gele trui bleef om de schouders van Chris Froome (Team Sky).

De etappe van Vesoul naar Troyes over 216 kilometer was één van de langste ritten van deze Ronde van Frankrijk. Alle ingrediënten waren aanwezig voor een traditionele massasprint. Vier keer eerder diende Troyes als aankomstplaats en Erik Zabel was hier in 2000 als laatste de snelste.

Het was warm tijdens de zesde rit. Het kwik steeg tijdens de etappe tot zo’n 35 graden Celsius en de renners werkten het parcours af in de volle zon. Perrig Quemeneur (Direct Energie), Vegard Stake Laengen (UAE) en Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) kozen al vroeg de aanval, maar hun voorsprong kwam nooit uit boven 4’15’’.

Quick Step Floors, Lotto Soudal en FDJ hielden de drie koplopers intussen binnen schootsafstand voor hun sprinters Kittel, Greipel en Démare. Démare verstevigde bij de tussensprint de leiding in het puntenklassement door Michael Matthews (Team Sunweb) en Greipel te verslaan.

Bergpunten

De route telde twee beklimmingen, beide van de vierde categorie. Quemeneur kwam op beide heuvels als eerste boven en mocht twee bergpunten bijschrijven achter zijn naam. Laurent Pichon (Fortuneo) probeerde het gat naar de koplopers te dichten, maar hij staakte zijn poging na vijftien kilometer.

In de laatste 30 kilometer voerden de sprintersploegen het tempo op en nam de voorsprong van het leidende drietal spoedig af. Uiteindelijk viel het doek voor Quemeneur, Backaert en Laengen, die wel de prijs voor de strijdlust uitgereikt kreeg. Vervolgens kruisten de sprinters de degens.

Elfde ritzege

Grote incidenten als in de vierde etappe bleven uit en Démare en Greipel vochten een interessante strijd uit om de ritzege. Het was echter Kittel die de zege greep en zo zijn elfde dagsucces toevoegde aan zijn toch al indrukwekkende palmares. Daarmee is de Duitser meteen dé grote uitdager van Démare voor de groene trui.

Tour de France 2017 – Uitslag etappe 6: