Fabio Aru (Astana) is de nieuwe koning van La Planche des Belles Filles. De kersverse kampioen van Italië treedt in de voetsporen van Vincenzo Nibali, die twee jaar terug ook in de tricolore triomfeerde op deze pittige klim. Aru durfde als enige klassementsman aan te vallen en hield op imponerende wijze stand in de laatste twee kilometer. Zijn getoonde lef werd daarmee beloond met een prachtige ritzege. Chris Froome (Team Sky), die derde werd, nam daarachter de gele trui over van ploegmaat Geraint Thomas.

Acht renners trokken vanuit de start ten aanval in de etappe over 160,5 kilometer. Met onder ander Philippe Gilbert (Quick Step-Floors), Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Thomas Voeckler (Direct Energie) en onze eigen Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac) bevatte de kopgroep aansprekende namen. Er werd vooraan goed samengewerkt, maar het achttal had de pech dat BMC Racing Team de controle nam en de voorsprong altijd beperkt hield. Het verschil zou nooit meer dan ruim drie minuten bedragen, waardoor het al snel duidelijk was dat het een zeer moeilijk verhaal zou worden voor de kopgroep. Toen het peloton in volle vaart naar de slotklim trok, slonken de kansen helemaal naar een minimum.

Bakelants en Gilbert wilden zich niet zomaar gewonnen geven en reden nog voor de slotklim weg bij hun overgebleven metgezellen. Het Belgische koppel had aan de voet van La Planche des Belles Filles (5,9 km à 8,5%) nog maar een minuut marge. Er viel echter niks te beginnen tegen het jagende peloton, waar Team Sky vanaf de voet met veel machtsvertoon het commando overnam. Op vier kilometer van de top werd het duo Bakelants/Gilbert dan ook gegrepen.

Grande Aru

Team Sky, dat met zes man een imponerend treintje vormde, legde het tempo zo hoog dat de concurrentie niet durfde aan te vallen. Van achter stond de deur echter wagenwijd open. Het was Fabio Aru die op 2,4 kilometer de debatten opende met een splijtende demarrage. De man uit Sardinië sloeg gelijk een mooi gat. Chris Froome versnelde kort daarna zelf en dat bracht Nairo Quintana (Team Movistar) en Alberto Contador (Trek-Segafredo) in de problemen. Richie Porte (BMC Racing Team), Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) en Daniel Martin (Quick-Sep Floors) hadden wel de benen om Froome te volgen. Froome hield vervolgens wel even in, waardoor Contador een klein groepje weer terug tot het kwartet bracht.

Aru bleef dankzij zijn stevig tred uit de greep van alle andere toppers en mocht het zegegebaar maken op de col van de eerste categorie. Martin had op het steile eindstuk (tot 20%) de beste punch in huis, waarmee hij beslag legde op de tweede plaats. Froome werd derde en veroverde gelijk het geel door het feit dat Geraint Thomas op 20 tellen achterstand als tiende over de meet kwam.

Tour de France 2017 – Uitslag etappe 5: