Peter Sagan zal niet meer van start gaan tijdens de vijfde etappe van de Tour. De jurycommissie van de internationale wielerunie UCI heeft de smaakmaker van Bora-Hansgrohe uit de Ronde van Frankrijk gezet na zijn manoeuvre in de massasprint van rit vier.

Sagan stak in volle sprint zijn elleboog uit, waardoor hij in contact kwam met Mark Cavendish (Dimension Data). ‘Cav’ kwam vervolgens zeer hard in de nadars terecht en viel bovendien niet meer te ontwijken voor zowel John Degenkolb (Trek-Segafredo) als Ben Swift (UAE Team Emirates). Na afloop werd Sagan teruggezet in de uitslag en kreeg hij een tijdstraf als ook vijftig in mindering voor het puntenklassement. De jury kwam toch terug op deze beslissing en zette de regerend wereldkampioen dinsdagavond uit koers. Sagan, winnaar van etappe drie, zou met zijn actie meerdere collega’s in gevaar hebben gebracht tijdens de volle sprint, zo luidde het verdict van de jury.

Bora-Hansgrohe laat het er niet zomaar bij zitten en gaat woensdagochtend verhaal halen bij de jury. Het is maar zeer de vraag of dit protest de uitsluiting nog ongedaan kan maken. De Tour van Mark Cavendish is met honderd procent zekerheid afgelopen. Uitvoerig onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat de Britse topsprint zijn schouder heeft gebroken als gevolg van de nare crash.