Tour de France 2017 – Uitslag etappe 1 (individuele tijdrit) Tour de France 2017 – Uitslag etappe 1 (individuele tijdrit)

Geraint Thomas is de eerste drager van de gele trui in de Tour van 2017. De Brit van Team Sky legde de 14 kilometer door de natte straten in het Duitse Düsseldorf af in 16’04”, waarmee hij vijf tellen sneller was dan het Zwitserse talent Stefan Küng (BMC Racing Team). Vasil Kiryienka, een ploegmaat van de dolgelukkige Thomas, maakt de top-3 van de lastige tijdrit compleet.

Sky domineerde sowieso de uitslag. Met kopman Chris Froome (6e) en Michal Kwiatkowski (8e) kwamen het aantal Sky-renners in de top-10 op vier te staan. Precies tussen Froome en Kwiatkowski in, was Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) als beste landgenoot terug te vinden. Een Oranje-stunt zat er dus jammer genoeg niet in. We moeten dus nog even wachten op een opvolger van Erik Breukink, die in 1989 als laatste Nederlander het felbegeerde geel droeg. Van Emden bleef gelukkig wel op zijn fiets zitten. Dat kon niet gezegd worden van zijn teamgenoten Dylan Groenewegen, George Bennett en Primoz Roglic. Zij gleden allemaal onderuit op het spiegelgladde wegdek. Het trio kwam er gelukkig nog zonder ernstige blessures vanaf.

Exit Valverde

Dat was helaas niet het geval voor de Spaanse klassementsmannen Alejandro Valverde en Ion Izagirre. De valpartij van laatstgenoemde is niet vastgelegd, maar de miljoenen kijkers zag wel hoe Valverde met zijn lichaam keihard in de hekken knalde, nadat hij onderuit schoof in een verraderlijke bocht. Het uitvallen van Valverde is een zware aderlating voor de Ronde van Frankrijk. De Tour is naast een outsider voor de outsider ook direct een gegarandeerde smaakmaker kwijt.

De overige Tourfavorieten voltooiden de 14 kilometer met wisselend succes. Froome was met een zesde plaats veruit de sterkste topper en deelde zijn concurrenten direct een flinke tik uit. Uitdagers als Richie Porte (BMC Racing Team), Nairo Quintana (Team Movistar), Alberto Contador (Trek-Segafredo) en Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) kregen direct een halve minuut aan de broek van de drievoudig eindwinnaar.

Tour de France 2017 – Uitslag etappe 1: