TourTip 10: Tiesj Benoot TourTip 10: Tiesj Benoot

Aftellend naar de Tourstart wordt in deze serie iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom? Vandaag in deel 10: Tiesj Benoot.

Lotto-Soudal gaat in de Tour vol voor dagsucces en speelt daarbij André Greipel uit als voornaamste troef. De Duitse kopman gaat in zijn zevende Tour op jacht naar zijn twaalfde etappeoverwinning. Er is nog geen Tour geweest waaraan hij deelnam zonder minimaal een keer te winnen. Een groot deel van de ploeg is daarop afgestemd, maar zodra de etappes niet meer vlak zijn, komen er kansen voor andere renners. Zoals Tiesj Benoot. De 23-jarige Belg begint aan zijn eerste Tour en ondanks dat de ploegleiding de verwachtingen tempert, zullen we Benoot zo goed als zeker van voor gaan zien.

Benoot kende zijn doorbraak in de Ronde van Vlaanderen van 2015. Amper 21 jaar oud werd hij vijfde, zijn mooiste ereplaats tot nu toe. Vlaanderen was een nieuwe klassiekerspecialist rijker. Dat bevestigde hij door in drie seizoenen op rij flink wat top-10 noteringen bijelkaar te rijden in diverse voorjaarsklassiekers. Klassementen waren minder belangrijk, ondanks dat hij dit jaar al vroeg in het seizoen voor het tweede jaar op rij het jongerenklassement van de Ronde van de Algarve won. Totdat hij vriend en vijand maar vooral ook zichzelf verbaasde in de Dauphiné.

Na een hoogtestage van twintig dagen toonde Benoot in de Dauphiné voor het eerst zijn klimmerstalent aan de wereld. In de etappe naar Alpe d’Huez klom hij met de besten mee en gaf slechts 10 seconden toe op Froome en Valverde. Een dag later reed hij opnieuw sterk. Ditmaal op Plateau de Solaison, een klim uit de buitencategorie. Om een vergelijk te maken: Simon Yates is een van de belangrijkste kandidaten voor het jongerenklassement. In de laatste drie bergetappes van de Dauphiné, finishte Benoot een keer samen met Yates, een keer ervoor en een keer erachter. Als je de verschillen in tijd met elkaar verrekent, was Benoot over deze drie bergetappes 1 minuut 19 sneller dan Yates. Benoot eindigde de Dauphiné op een twaalde plaats, en derde in het jongerenklassement.

Nu duidelijk is dat Benoot meer is dan alleen een klassieke renner, mogen we gerust een verwachting uitspreken. Yates, Buchmann en Meintjes zijn de favorieten voor de witte trui; Benoot ‘slechts’ outsider. Rijden voor etappewinst zou daarom een logischere optie zijn. Bewust op achterstand staan in het klassement kan daarbij in zijn voordeel werken, maar daarmee is hij sowieso kansloos voor een goede klassering in het jongerenklassement. Daarover is dus nog geen beslissing gevallen. Eerst de eerste week maar eens doorkomen, waarin de lastige heuveletappe op maandag en de eerste bergetappe op woensdag door Tiesj Benoot met rood omcirkeld zijn.

 

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider!