Tour de France 2017 – Favorieten Witte Trui Tour de France 2017 – Favorieten Witte Trui

Welke talentvolle renner gaat met de witte trui van het jongerenklassement aan de haal? Ieder jaar is het uitkijken naar de klassementsrenners van de toekomst die zich aandienen op het hoogste podium. In de Tour de France van 2017 komen renners die op of na 1 januari 1992 geboren zijn in aanmerking voor de witte trui. Cycling Story brengt in deze voorbeschouwing de belangrijkste kandidaten onder de aandacht. Hopelijk kunnen wij u hiermee ook een handje helpen bij het invullen van een Tourpool.

Stel je ideale Tourploeg samen en speel mee om leuke wielerprijzen! Klik op de foto om je aan te melden.

*** Louis Meintjes (UAE Team Emirates)

Louis Meintjes (25) is wellicht de meest voorname kanshebber voor de winst in dit nevenklassement. De Zuid-Afrikaan heeft vorig jaar met een 8e plaats in het algemeen klassement immers al bewezen zich met de allerbeste te kunnen meten op het hoogste niveau. Ondanks zijn knappe prestatie greep Meintjes wel naast de eindzege in het jongerenklassement. Adam Yates bleef hem na een spannende tweestrijd twee minuten voor. Meintjes heeft deze zomer geen last van Adam Yates, want de Brit is afwezig. Dat verhoogt de kansen van Meintjes, die met een 7e plaats in de Dauphiné blijk gaf van een goede vorm. Het feit dat Meintjes historie kan schrijven geeft hem mogelijk ook extra motivatie. Meintjes kan namelijk de eerste Afrikaanse coureur worden die op het eindpodium in Parijs een trui in ontvangst mag nemen.

Simon Yates soleert in de witte trui naar de ritzege in Parijs-Nice 2017. © ASO

Verovert na Adam Yates nu tweelingbroer Simon de witte trui? (Foto: © ASO)

** Simon Yates (ORICA-Scott), Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe)

Adam Yates (24) is deze Tour niet van de partij, maar zijn tweelingbroer Simon kan de witte trui in de familie houden. Simon gaat de eer waarschijnlijk hoog houden, want hij barst eveneens van het talent. Dat benadrukte hij wel met een 6e plaats in de Vuelta van 2016. Dit seizoen heeft Simon de lijn door weten te trekken. Yates maakte met een overwinning in de koninginnenrit en de 2e plek het eindklassement veel indruk tijdens de Ronde van Romandië. Daarmee heeft hij zeker zijn visitekaartje afgegeven. Louis Meintjes

Marcel Kittel, Tony Martin, André Greipel en John Degenkolb hebben het Duitse wielrennen de afgelopen jaren weer op de kaart gezet. De opleiding van talenten is al decennia uitmuntend in Duitsland en Emanuel Buchmann is een exponent van de nieuwe generatie. Buchmann (24) onderscheidt door uit te willen groeien tot topper in het rondewerk. Een 21e plaats was vorig jaar een prima resultaat voor de toen 23-jarige Buchmann, maar nu hij een jaartje ouder is mogen we zeker meer van hem verwachten. De schaduwkopman bij Bora-Hansgrohe heeft sinds de vorige Ronde van Frankrijk namelijk een duidelijk stap vooruit gezet.

De ex-kampioen van Duitsland noteerde in de laatste drie rittenkoersen waarin hij deelnam steevast een top-10 klassering. Zijn reeks: Tour de Alps (7e), Ronde van Romandië (10e) en het Critérium du Dauphiné (opnieuw 7e). Buchmann nam in laatstgenoemde race ook de jongerentrui mee naar huis door zowel Louis Meintjes als Simon Yates achter zich te houden. Dat maakt hem zeker  tot een gevaarlijke kandidaat wat betreft de witte trui.

Lilian Calmejane tijdens de vierde etappe van de Vuelta a España 2016. © Unipublic/Graham Watson

Calmejane, de toekomstige klassementsman der Fransen? (Foto: © Unipublic/Graham Watson)

* Pierre Latour (AG2R-La Mondiale), Lilian Calmejane (Direct Energie), Tiesj Benoot (Lotto Soudal)

Voor de laatste Franse winnaar van het wit hoeven we slechts terug te gaan naar 2014, toen Thibaut Pinot de witte trui als bonus kreeg bij zijn podiumplek (3e). Frankrijk heeft qua talent een gouden generatie in handen, waarvan Pierre Latour (23) en Lilian Calmejane (24) ook absoluut onderdeel van zijn. Het tweetal mag in juli voor het eerste in potentieel tonen in La Grande Boucle. Vanwege hun prestaties zijn wij nieuwsgierig naar de verrichtingen. Zeker nadat beide heren vorige jaar in de Vuelta een bergrit wonnen in hun allereerste grote ronde. Met hun klimmersbenen en aanvallende stijl kunnen ze vanaf 1 juli wellicht ook hoge gooien in de Tour.

Tiesj Benoot (23) staat net als het Franse duo voor zijn eerste Tour de France. Dat de Belg veel aanleg heeft voor de Vlaamse klassiekers was algemeen bekend. Niemand wist echter dat er in Benoot ook een zeer behoorlijke klimmer schuilt. Benoot verbaasde alles en iedereen, inclusief zichzelf, met zijn optreden in de voorbij Dauphiné. Hij kon zelfs op een iconische col als Alpe d’Huez lang aanhaken bij de groep der favorieten, waardoor onze zuiderbuur zich uiteindelijk op een onverwachte 12e plaats terugvond in de eindstand.

Lotto Soudal wil de lat nu echter niet te hoog leggen. Benoot zal daarom in de eerste plaats zijn werk moeten doen in het treintje voor André Greipel. In de overige etappes krijgt Benoot een vrije rol. Via succesvolle vluchten kan de beloftevolle coureur hoog in het jongerenklassement geraken, want Benoot heeft al aangegeven niet direct van plan te zijn om zich in een etappe bewust op twintig minuten te laten rijden.

Tour de France 2017 – De favorieten voor de witte trui volgens Cycling Story:
*** Meintjes
** S. Yates, Buchmann
* Latour, Calmejane, Benoot

Lees ook: Tour de France 2017 – Voorbeschouwing Gele Trui
Lees ook: Tour de France 2017 – Voorbeschouwing Groene Trui
Lees ook: Tour de France 2017 – Voorbeschouwing Bolletjestrui