Aftellend naar de Tourstart wordt in deze serie iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom? Vandaag in deel 6: Ondřej Cink.

De grote onbekende in deze is serie is de 26-jarige Ondřej Cink. In zijn eerste jaar bij de profs komt hij uit voor Bahrein Merida. Daarvoor was de Tsjech jarenlang actief als mountainbiker. In die discipline was hij succesvol met twee keer goud op het Tsjechisch kampioenschap, en verschillende ereplaatsen op Europese en Wereldkampioenschappen. Ondanks zijn goede prestaties kon hij niet meer rekenen op een nieuw contract en per toeval kwam hij in het wielrennen terecht. Dat zijn vorige ploeg Multivan Merida Biking Team dezelfde fietssponsor had, zal ongetwijfeld een rol van betekenis hebben gespeeld. Sinds zijn overstap naar de weg staat Cink bekend als “de toevallige prof”.

Een carrière op de weg stond niet gepland, maar nu het zo loopt is Cink van plan zijn naam te vestigen in een illuster rijtje. Peter Sagan, Cadel Evans, Ryder Hesjedal, Michael Rasmussen. Het zijn maar wat namen van grote (ex-) wielrenners die eerst furore maakten als mountainbiker. En zo zijn er meer in het huidige peloton, maar niemand die zo’n grote stap maakt als Cink. Helemaal onervaren op de weg is hij niet, zo reed Cink al wedstrijdjes in het Tsjechische amateurcriterium. Het staat in schril contrast met de wedstrijden die hij nu rijdt, maar vanaf zijn eerste koers dit jaar (Tour Down Under) rijdt hij geruisloos mee.

Cink dacht nog voor hij zijn eerste wedstrijdkilometers gemaakt had, dat hij wel redelijk goed zou zijn in lange beklimmingen. In zijn tweede koers, de Ronde van Andalusië, reed hij met de besten bergop tijdens de slotklim van de tweede etappe. Hij finishte als elfde in een groepje met Mikel Nieve en Rigoberto Uran. Een dag later bleek dat hij ook kon tijdrijden. In zijn eerste tijdrit werd hij vijftiende en versloeg er onder andere specialist Stef Clement. Die ronde sloot hij af met een negende plaats in het algemeen klassement. Zijn derde koers was de Strade Bianche en ook in deze zware voorjaarsklassieker stond hij zijn mannetje; hij werd er achttiende op ruim zes minuten van winnaar Michal Kwiatkowski. Zodoende behaalde Conk in zijn eerste maanden als wielrenner meer UCI-punten dan menig wielrenner in een jaar.

Nog niet zolang geleden droomde Ondřej Cink van rijden in de Tour de France, maar hij was mountainbiker. Nu, nog geen jaar later, rijdt de toevallige prof op het allerhoogste niveau in een team met Ion Izagirre en Sonny Colbrelli en gaan we zien hoe hij zich houdt in de bergetappes. Bijvoorbeeld etappe 9, de Koninginnenrit, met daarin onder andere Col de la Biche, Grand Colombier, en loodzware Mont du Chat die we nog kennen uit de Dauphiné.

 

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider!