Tour de France 2017 – Favorieten Bolletjestrui Tour de France 2017 – Favorieten Bolletjestrui

Wie verovert de bolletjestrui in de Tour de France van 2017? Het bergklassement is voor de Tourfavorieten een bijzaak, maar voor avonturiers met klimmersbenen is het iconische tricot een hoofdprijs. Cycling Story neemt in deze voorbeschouwing de kanshebbers voor de bolletjestrui onder de loep. Hopelijk kunnen wij u hiermee ook een handje helpen bij het invullen van een Tourpool.

Pierre Rolland wint de 17de etappe van de Giro d'Italia 2017. © LaPresse - D'Alberto / Ferrari / Paolone / Spada

Pierre Rolland is onze favoriet voor het winnen van de bolletjestrui. (Foto: © LaPresse – D’Alberto / Ferrari / Paolone / Spada)

***** Pierre Rolland (Cannondale-Drapac)

Pierre Rolland eindigde zowel in 2012 (8e) als 2015 (10e) in de top-10 van het eindklassement. De Fransman voelde zich echter niet meer prettig in de rol van klassementsman en benadert grote rondes nu op een compleet andere manier. Hij gaat nu vol voor ritsuccessen. Rolland (30) laat zich expres snel op ruime achterstand zetten, waardoor hij alle ruimte krijgt om aan te vallen in de bergen. Bij Cannondale mag hij naar hartenlust in het offensief trekken. Afgelopen Giro leverde dat gelijk een etappezege op. Dat zal hem veel vertrouwen hebben gegeven voor zijn thuisronde. Het parcours biedt veel mogelijkheden voor het type Rolland, dus we verwachten Rolland vaak van voren te zien op zijn terrein. Als hij beschikt over een goede vorm, dan kan hij gedurende de Tour uitgroeien tot de favoriet voor de bolletjestrui.

Robert Gesink wint etappe 14 in de Vuelta a España 2016. © Unipublic/Graham Watson

Kan Gesink in de voetsporen van Gert-Jan Theunisse treden? (Foto: © Unipublic/Graham Watson)

**** Thibaut Pinot (FDJ), Robert Gesink (Team LottoNL-Jumbo)

De Fransen hebben altijd extra aandacht gehad voor de maillot blanc à pois rouges, dus het zou niet verbazen als Rolland in de strijd om dit nevenklassement de concurrentie krijgt van landgenoot Thibaut Pinot. De FDJ-kopman legde net als andere toppers dit seizoen de prioriteit bij de Giro d’Italia, waar hij in een ijzersterk deelnemersveld net buiten het podium viel. FDJ wil als Franse ploeg natuurlijk wel hun boogbeeld aan de start brengen in La Grande Boucle. Een hoge eindklassering is na die loodzware Giro teveel gevraagd, maar een kandidaat-winnaar van zowel een bergrit alsmede de bolletjestrui is hij zeker. Iemand die al eens al derde eindigde in de Ronde van Frankrijk (2014) heeft uiteraard zeer veel in zin mars.

Robert Gesink heeft net als Rolland de koers van zijn carrière gewijzigd. De Vuelta van 2016 heeft in dat opzicht zijn ogen geopend. Gesink gooide in Spanje snel de klassementsambities overboord en ging op jacht naar dagsucces. Onze landgenoot verraste vervolgens door op fenomenale wijze de koninginnenrit op zijn naam te zetten. De Varssevelder was helemaal terug! Gesink droomt in zijn vrij rol nu van een triomf in de komende Ronde van Frankrijk. Met de benen uit die succesvolle Ronde van Spanje is dat doel zeker realiseerbaar. Stiekem hopen wij dat hij oog gaat hebben voor de bollen. Het mocht gaaf zijn mocht Gert-Jan Theunisse na 28 jaar nog eens een opvolger krijgen.

Rafal Majka in de bolletjestrui

Pakt Majka voor de derde keer de bolletjestrui? (Foto: © Tim van Hengel / Cyclingstory.nl)

*** Rafal Majka (Bora-Hansgrohe), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Serge Pauwels (Dimension Data)

Wanneer je in twee van de laatste drie edities de bergkoning van de Tour bent geweest, mag je vanzelfsprekend niet ontbreken in dit rijtje. Rafal Majka pakt het dit jaar echter anders aan. Als kopman bij Bora-Hansgrohe mikt hij nu op een top-5 klassering in Parijs. Een val, ziekte of een ontoereikend vormpeil kunnen er echter voor zorgen dat hij een goed eindresultaat uit zijn hoofd moet zetten. De 27-jarige Pool heeft in eerdere edities wel aangetoond dat hij de knop snel weet om te zetten als zijn situatie tijdens de Tour veranderd. Wij sluiten dus bij deze niet uit dat Majka een gooi gaat doen naar zijn derde eindzege in het bergklassement, waarmee hij in de top-5 aller tijden zou komen te staan.

Thomas De Gendt is één van de meest offensief koersende coureurs van het peloton. Aanvallen zit bij de Belg in het bloed. De Gendt droeg in de Tour van 2016 de bolletjestrui liefst zes etappes om zijn schouders. Rafal Majka had bij de eindafrekening echter 79 punten meer verzameld, waardoor onze zuiderbuur genoegen moest nemen met plaats twee. De avonturier van Lotto Soudal krijgt deze zomer weer een herkansing. Dat geldt ook voor landgenoot Serge Pauwels, die een jaar geleden als zesde eindigde in dit klassement. Beide heren vochten overigens een spannend duel uit op de flanken van de Mont Ventoux. De Gendt beschikte aan de meet over een sterkere punch dan Pauwels, waardoor De Gendt zegevierde op de mythische col. Pauwels zal namens Dimension Data opnieuw een gooi doen naar succes. Dimension Data is een echte vrijbuitersploeg, waar Pauwels helemaal tot zijn recht komt. Wij zouden hem en de Afrikaanse formatie wel een succesje gunnen in Frankrijk.

Jakob Fuglsang wint de 69ste editie van het Critérium du Dauphiné. © ASO/A.Broadway

Fugslang is een gevaarlijke outsider voor dit klassement. (Foto: © ASO/A.Broadway)

** Daniel Navarro (Cofidis), Lilian Calmejane (Direct Energie), Pierre Latour (AG2R-La Mondiale), Jakob Fuglsang (Astana)

Cofidis speelt in de bergen Daniel Navarro als troef uit. De 33-jarige Spanjaard heeft als klassementsman zijn beste jaren gehad en wij zouden hem dan ook adviseren om zich te focussen op de bergtrui. Navarro stond in 2016 vierde in het bergklassement, toen hij in de negentiende etappe moest opgeven. Daar liggen mogelijkheden. Waar Navarro al in de herfst van zijn loopbaan zit, hebben de Franse talenten Lilian Calmejane en Pierre Latour nog een lange als ook mooie toekomst voor zich. Beide heren toonden hun klimcapaciteiten door als debutanten een bergetappe in de Vuelta op hun palmares te zetten. Het duo staat nu voor hun eerste Ronde van Frankrijk. Hun prestaties in het voorseizoen maken ons alvast nieuwsgierig. Calmejane verraste door met eindzeges in de Ster van Bessèges en de Internationale Wielerweek Coppi en Bartali. Daarnaast veroverde Calmejane (24) ook overtuigend de bergtrui in Parijs-Nice. Latour (23) mengde zich dan weer tussen de beste klimmers in Romandië en de Dauphiné. Zijn onverwachte nationale titel in het tijdrijden geeft blijk van een prima vorm.

Jakob Fuglsang reist ongetwijfeld helemaal met een supergevoel naar de Tour af. Fuglsang kon zich met de knappe overwinning in het Criterium du Dauphiné zich geen betere voorbereiding wensen. Op basis van dit topresultaat hoopt hij ook in ’s werelds belangrijkste wielerkoers hoge ogen te gooien. Het is echter afwachten of hij niet te vroeg heeft gepiekt. Bovendien is hij geen zekerheid in de top-10 van het eindklassement, met een 7e plek in 2013 als enige grote wapenfeit. Het kan bij hem dus twee kanten op. Mocht hij als kopman van Astana door het ijs zakken, kan hij altijd nog zijn focussen verleggen. Na drie tweede plekken in een Tourrit staat een dagzege waarschijnlijk hoog op het verlanglijstje van Fuglsang. En wellicht krijgt hij ook plots de bolletjestrui in het vizier.

Stel je ideale Tourselectie samen en speel mee om leuke prijzen!

* Nairo Quintana, Chris Froome, Romain Bardet, Richie Porte, Alberto Contador

Het aantal finishes op een col van de eerste of buitencategorie is in deze 104e editie op één hand te tellen. De Tourfavorieten zullen bergop dus niet vaak om de overwinning strijden. Juist op deze aankomsten vallen er dubbele punten te verdienen voor de bergtrui. Dat maakt het niet makkelijker voor de grote kleppers om de bolletjestrui als bonus mee te pakken. Nairo Quintana deed het in 2013, terwijl Chris Froome het twee jaar geleden nog lukte. Wij houden daarom wel rekening met de vijf belangrijkste kandidaten voor de eindzege.

Tour de France 2017 – De favorieten voor de bolletjestrui volgens Cycling Story:
***** Rolland
**** Pinot, Gesink
*** Majka, De Gendt, Pauwels
** Navarro, Calmejane, Latour, Fuglsang
* Quintana, Froome, Bardet, Porte, Contador

Lees ook: Tour de France 2017 – Voorbeschouwing Gele Trui
Lees ook: Tour de France 2017 – Voorbeschouwing Groene Trui