Wie houdt Peter Sagan van een zesopeenvolgende groene trui af? De winnaar van het puntenklassement lijkt door zijn aanwezigheid al vast te staan. Het is zelfs de vraag of er tijdens de 104e Tour de France überhaupt iemand de Slowaakse alleskunner kan bedreigen. Toch zetten we alle favorieten op een rijtje. Hopelijk kunnen wij u hiermee ook een handje helpen bij het invullen van een Tourpool.

Peter Sagan wint de derde rit in Tirreno-Adriatico. © LaPresse - D'Alberto / Ferrari

Valt er in dit klassement iets te beginnen tegen het fenomeen Sagan? (Foto: © LaPresse – D’Alberto / Ferrari)

***** Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)

Vijf keer op rij pronkte Peter Sagan met de groene trui op het eindpodium in Parijs. Regelmatig had de tweevoudig wereldkampioen een straatlengte voorsprong. Zijn marges op de eerstvolgende belager: 141 punten, 97 punten, 149 punten, 66 punten en vorig jaar stond de rest niet op de foto: 242 punten. Dat heet een klasse apart. Sagan eindigde in 2016 alleen al tien keer in de top-10 van een rituitslag. Het fenomeen zagen we ook in bergetappes ten aanval trekken voor de tussensprints, waardoor de strijd om het groen al snel een gelopen race was. Dat scenario dient zich door de ongekende capaciteiten van Sagan opnieuw aan. Toch zal hij rekening moeten houden met enkele gevaarlijke outsiders.

Michael Matthews na de derde etappe van de Ronde van Zwitserland 2017. © VK/PN/Cor Vos

Kan ‘Bling’ een serieuze gooi naar het groen doen? (Foto: © VK/PN/Cor Vos)

**** Michael Matthews (Team Sunweb), Marcel Kittel (Quick Step-Floors)

Michael Matthews komt qua eigenschappen zeer dicht in de buurt van Sagan. De Australiër is een kandidaat-winnaar op hellende aankomsten, staat zijn mannetje in het middelgebergte, terwijl hij ook met gemak de zware bergetappes overleeft. Vlakke massasprints liggen hem normaliter iets minder, waardoor hij op moet letten dat het gat met Sagan niet direct te groot wordt. Matthews maakte deze winter de overstap naar Team Sunweb om de onbetwiste kopman te zijn in de voor hem perfecte koersen. Bij Sunweb hebben ze door de passages van Marcel Kittel en John Degenkolb ook veel ervaring met het opzetten van een sterke sprinttrein. Dat kan hem wellicht het nodige succes bezorgen. Mogelijk wordt groen dan ook plots een prioriteit.

Marcel Kittel is dan weer de snelste man van het peloton. Zo maakt hij dit seizoen al negen keer het zegegebaar maken. Negen is ook het aantal overwinningen in de Tour die hij al achter zijn naam heeft staan. De 104e editie telt minstens acht mogelijkheden voor de sprinters en Kittel lijkt voorbestemd om meer dan één rit te veroveren. Als hij in juli de koning van de sprint wordt, kan het puntenklassement misschien een optie worden. Hij zal in die vlakke ritten wel een marge moeten opbouwen op Sagan en werk moeten maken van de sprints onderweg.

‘De Gorilla’ blijft iemand om rekening mee te houden. (Foto: © Lotto Belisol)

*** Bryan Coquard (Direct Energie), André Greipel (Lotto Soudal), Alexander Kristoff (Katusha)

Coquard probeert stapje voor stapje de aansluiting bij de absolute top van het sprintersgilde te maken. De 25-jarige Fransman heeft nog wel wat huiswerk. Zo kwam hij in zijn loopbaan al 31 keer als eerste over de meet, maar geen van deze overwinningen behaalde hij op World Tour-niveau. Die bevrijdende zege zit er wel in. Vorig jaar schreef hij zelfs bijna de vierde rit in de Ronde van Frankrijk op zijn naam. Na een fotofinish bleek Marcel Kittel hem echter met amper 20 millimeter verschil te hebben afgetroefd. Coquard sprokkelt waarschijnlijk veel punten in de tussensprints. Misschien kan hij zo voor een stunt zorgen.

De ervaren rotten André Greipel (34) en Alexander Kristoff (29) proberen zoveel mogelijk krachten te sparen voor die beslissende machtsexplosie aan de meet. Groen is geen doel. Het gaat hun eerst en vooral om ritwinst. Met respectievelijk negen en twee overwinningen hebben de heren die euforie al mogen ervaren in ’s werelds belangrijkste koers. Beide krachtpatsers horen al jarenlang tot de wereldtop en mogen simpelweg niet ontbreken in dit lijstje.

Hoe sterk komt de ‘Manx Express’ terug uit zijn blessure? (Foto: © ASO)

** Mark Cavendish (Dimension Data), Arnaud Démare (FDJ), Nacer Bouhanni (Cofidis), Dylan Groenewegen (Team LottoNL-Jumbo)

Iemand van het kaliber Mark Cavendish zou in normale omstandigheden vanzelfsprekend meer dan twee sterren krijgen. Cav, winnaar van de puntentrui in 2011, stond door een enkelblessure en de ziekte van Pfeiffer van 19 maart tot 14 juni buitenspel. Cavendish werd na een test in de Ronde van Slovenië toch fit genoeg bevonden voor een elfde deelname. Zijn vormpeil is echter een groot vraagteken. Het is dus ook afwachten of de 30-voudig ritwinnaar weer nader tot het record van Eddy Merckx (34) komt. Cavendish zal zich meer op dagzeges focussen, dan op het groen. Dit alles maakt hem slechts tot een outsider van dit nevenklassement.

De Franse snelheidsduivels Arnaud Démare en Nacer Bouhanni alsmede onze troef Dylan Groenewegen dragen hetzelfde stempel. Dit trio zou al dolgelukkig zijn met één triomf. Winnen zijn de heren alvast aardig gewend. De teller staat op zeven, vier en vijf seizoenszeges. Wij zijn vooral zeer nieuwsgierig naar de verrichtingen van Groenewegen, nadat hij vorig jaar fraaie dingen liet zien als debutant.

* John Degenkolb (Trek-Segafredo), Sonny Colbrelli (Bahrain Merida), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Alejandro Valverde (Team Movistar), Greg Van Avermaet (BMC Racing Team)

De verwachtingen rond John Degenkolb zijn niet hooggespannen. Een ernstig trainingsongeluk maakt 2016 tot een zwaar jaar voor de Duitser. Hij besloot vervolgens het vertrouwde Giant-Alpecin (nu Team Sunweb) te verruilen voor Trek-Segafredo. Degenkolb kon zijn nieuwe ploeg pas één succesje bezorgen. Bij Trek gaat veel aandacht uit naar Alberto Contador, waardoor de lead-out zich niet kan meten met die van onder andere Quick Step-Floors en Lotto Soudal. Het wordt dus waarschijnlijk een lastige Tour voor Degenkolb, die vorig jaar ook niet verder kwam dan plek 32 in het puntenklassement.

Sonny Colbrelli mag voor het eerst laten zien wat hij in La Grande Boucle waard is, terwijl Edvald Boasson Hagen (7 seizoenszeges) slechts de stand-in is voor Mark Cavendish. Deze lijst der favorieten wordt afgesloten door ‘punchers’ Alejandro Valverde en Greg Van Avermaet. De twee klassiekerspecialisten met een imponerende spurt heuvelop durven zich op meerde terreinen te mengen in het geweld. Het moet alleen wel heel gek lopen wil één van hen de opvolger van de ongenaakbare Peter Sagan worden.

Tour de France 2017 – Dit zijn de favorieten voor de groene trui volgens Cycling Story:
***** Sagan
**** Matthews, Kittel
*** Coquard, Greipel, Kristoff
** Cavendish, Démare, Bouhanni, Groenewegen
* Degenkolb, Colbrelli, Boasson Hagen, Valverde, Van Avermaet

Lees ook: Tour de France 2017 – Voorbeschouwing Gele Trui