Tour de France 2017 – Favorieten Gele Trui Tour de France 2017 – Favorieten Gele Trui

De Tour staat voor de deur! Op 1 juli barst het spektakel los in Düsseldorf! Pakt Chris Froome zijn vierde eindzege in vijf jaar of kan de Sky-kopman eens geklopt worden door een van zijn vele uitdagers? Cycling Story blijkt vooruit op de 104e editie en deelt traditioneel sterren uit aan de belangrijkste kanshebbers. Froome wordt door velen andermaal gezien als de te kloppen man. Wij gokken echter op een onvoorspelbare Tour en geven het maximaal sterren niet aan de Brit. Dit zijn onze favorieten voor de gele trui. Hopelijk kunnen wij u hiermee ook een handje helpen bij het invullen van een Tourpool.

LIVE Ronde van het Baskenland 2017

Kan de 34-jarige Contador het nog één keer flikken? (Foto: © ASO)

***** Alberto Contador (Trek-Segafredo)

Jawel, de naam van good-old Alberto Contador prijkt bovenaan ons lijstje. Kan hij op zijn 34e nog één uitpakken in La Grande Boucle. Het is al wel van 2009 geleden dat de Spanjaard als winnaar in de boeken staat. Contador zet echter alles op alles om 23 juli op de hoogste trede te staan in Parijs. En de voortekenen moeten zijn talloze fans hoopvol stemmen.

El Pistolero won dit seizoen weliswaar geen rittenkoers, maar behaalde wel uitstekende resultaten. Zo werd hij tweede in Parijs-Nice (op 2 tellen van Sergio Luis Henao) en de rondes van Catalonië en het Baskenland. Het parcours is ook perfect voor hem. Contador koerst altijd op intuïtie en de route biedt vele mogelijkheden om het klassement onderweg op zijn kop te zetten. Zijn strategische plannetjes, die hij maakt met Steven de Jongh, leveren niet altijd succes op, maar in juli kan zijn aanvallende stijl zich mogelijk wel uitbetalen. Froome en diens luitenanten ogen immers kwetsbaar. Bovendien heeft hij in tijdritten bewezen minstens de evenknie te zijn van Froome. Als Contador ook superbenen in de bergen heeft, kan de Tour wel eens zijn kant op vallen. Vamos Alberto!

Brengt Froome het geel weer naar Parijs? (Foto: © Tim van Hengel / Cyclingstory.nl)

**** Chris Froome (Team Sky), Nairo Quintana (Team Movistar)

Als je drievoudig winnaar (2013, 2015, 2016) bent, behoor je uiteraard tot de absolute topfavorieten. Er hangen echter nu twijfels rond de ongenaakbaarheid van Froome. De in Kenia geboren Brit heerste in andere seizoenen ook in de voorbereidingskoersen, maar kreeg dit kalenderjaar de nodige tikken te verwerken. Zo werd hij amper 30e in Catalonië en pas 18e in Romandië. Met een vierde plaats in de Dauphiné tonde hij wel een stijgende lijn. Weet hij te pieken op het juiste moment of waren de mindere resultaten een teken aan de wand? En is de Sky-ploeg wel sterk genoeg de koers weer opnieuw volledig te controleren? Kortom, Froome en co. zijn niet zonder zorgen in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk.

Het lage aantal tijdritkilometers (36) zal Froome ook niet tevreden stellen. Nairo Quintana is juist opgelucht, aangezien de rit tegen de klok de achilleshiel is van de Colombiaanse pocketklimmer. Het beperkte aantal aankomsten op een serieuze col (4) is dan wel weer nadelig voor Quintana. Kan hij toch genoeg verschil maken in de bergen om het felbegeerde geel tot Parijs te dragen? El Condor stond al drie keer op het podium. De Movistar-renner en het gehele Colombiaanse volk wachten alleen nog op die eerste, historische eindoverwinning in Frankrijk. Volksheld Quintana is zoekende naar de juiste formule en koos voor een nieuwe aanpak richting de Tour. De loodzware dubbel Giro-Tour moet tot victorie leiden. Van de finish van de Giro (waar hij derde werd) tot en met Le Grand Départ in Duitsland zal Quintana geen enkele koers rijden. Rusten en optimaal trainen in zijn hooggelegen thuisomgeving is in zijn ogen genoeg om zowel fris als in topconditie aan de start te verschijnen. We gaan het zien of het in de praktijk ook goed uitpakt.

Richie Porte in de zevende etappe van Parijs-Nice 2017. © ASO

Porte: de belangrijkste uitdager (Foto: © ASO)

*** Richie Porte (BMC Racing Team), Romain Bardet (AG2R-La Mondiale), Alejandro Valverde (Team Movistar)

Voor Richie Porte lijkt het nu te moeten gebeuren. De Australiër is immers in de vorm van zijn leven. Deze editie moet hij bewijzen dat hij drie weken lang met de druk van het kopmanschap om kan gaan. BMC trekt alvast volledig de kaart van Porte. Het vertrouwen is namelijk groot. Knappe triomfen in de Tour Down Under en de Ronde van Romandië hebben daar ook alle aanleiding tot gegeven. Zijn constante vormpeil maakt hem tot de grootste uitdager van het eerder genoemde trio. In een grote ronde kende Porte tot op heden altijd wel een slechte dag, waardoor de ambities niet werden waargemaakt. Porte beseft dat hij op zijn 32e geen kansen meer mag laten liggen. Een verbetering van z’n beste resultaat (5e in 2016) moet sowieso realiseerbaar zijn.

Frankrijk wacht al sinds 1985 op een opvolger van Bernard Hinault. Romain Bardet is de grote hoop van het thuisland. Niet gek na zijn tweede plaats in de laatste uitgave, al wel was het verschil met Froome nog wel erg groot: 4’05”. De eerste plaats lijkt nog wat te hoog gegrepen voor het 26-jarige speerpunt van AG2R-La Mondiale. Bardet komt door zijn talent alsmede aanvalsdrift zeker in aanmerking voor een nieuwe podiumplaats. Een zesde plek in de Dauphiné geeft wel aan dat hij klaar is voor de strijd.

Alejandro Valverde is een fenomeen. Dat is een feit. Tot een andere conclusie kunnen we immers niet komen als je op je 37e met 11 overwinningen de zegelijst van het peloton aanvoert. Het waren bovendien successen van een hoog kaliber: Ronde van Catalonië (+3 ritzeges), Ronde van het Baskeland, Waalse Pijl (5e keer) en Luik-Bastenaken-Luik (4e keer). Simpelweg indrukwekkend. El Imbatido is op papier slechts de schaduwkopman achter Quintana, maar wij vlakken de Spanjaard mede door het weinige klimwerk boven de 2000 meter niet uit. Vorig jaar werd hij zesde en Valverde oogt sterker dan ooit. Kan hij stunten?

Majka, van bergkoning naar topklassering? (Foto: © Tim van Hengel / Cyclingstory.nl)

** Jakob Fugslang (Astana), Rafal Majka (Bora-Hansgrohe), Fabio Aru (Astana), Johan Esteban Chaves (ORICA-Scott)

Wij zijn toegekomen aan de mannen van de tweede rij. Heren voor wie de Tour al geslaagd is bij een hoge ereplaats. Jakob Fugslang hoort zeker thuis tussen dit vijftal, nadat de Deen met de eindwinst in de Dauphiné de perfecte voorbereiding kende. Rafal Majka mikt op de top-5. De Poolse klimmer, die tweevoudig bergkoning werd, gaat nu vanaf de eerste dag voor het klassement. Zowel in de Giro (5e in 2016) als Vuelta (3e in 2015) bewees hij met de beste mee te kunnen. Lukt dat ook in de Tour?

Fabio Aru en Johan Esteban Chaves werden als supertalenten al een grote toekomst toegedicht. De voorbije jaren gaven zij drieweekse rondes kleur en waarschijnlijk zullen de heren van respectievelijk 26 en 27 jaar dit ook nog jarenlang doen. Aru en Chaves waren dit seizoen maanden uit de roulatie met knieproblemen, waardoor niet alles volgens plan verliep. Wij zijn echter overtuigd van hun exceptionele kwaliteiten. Aru is oud-winnaar van de Vuelta, terwijl debutant Chaves tijdens zijn laatste twee grote rondes in de top-3 eindigde. Hun frisheid hoeft bovendien geen nadeel te zijn. Hoe ver kunnen zij geraken vanuit de rol van underdog?

Speel deze Tour mee met het Cycling Story Koersspel en maak kans op leuke prijzen!

* Simon Yates (ORICA-Scott), Louis Meintjes (UAE Team Emirates), Daniel Martin (Quick-Step Floors), Sergio Luis Henao (Team Sky), Primoz Roglic (Team LottoNL-Jumbo)

Roger Walkowiak (1956) en Oscar Pereiro Sio (2006) staan ook als winnaar in de geschiedenisboeken. Het zijn twee van de meest onverwachte winnaars in de 114-jarige historie van de Tour. Mirakels bestaan in de sport, maar voor de laatste vijf coureurs in deze voorbeschouwing zou een top-10 klassering al prima zijn.

Simon Yates en Louis Meintjes kunnen daarnaast een interessant duel uitvechten om de witte trui. Daniel Martin is een standaard kandidaat voor de top-10. Hij komt echter tekort in het absolute hooggebergte, dus wellicht kan dit parcours hem aan een hogere eindklassering helpen. Sergio Luis Henao is dan weer het plan-B van Team Sky wanneer Chris Froome pech zou kennen. Henao was dit voorjaar nog de sterkste in Parijs-Nice, dus aan de kwaliteiten van deze Colombiaan wordt niet getwijfeld.

Tot slot zijn wij erg nieuwsgierig naar de verrichtingen van Primoz Roglic, één van de meest interessante nieuwkomers in de Ronde van Frankrijk. Zijn verhaal blijft sowieso opmerkelijk. Roglic was een professioneel schansspringer, voordat een zware val in 2011 een einde maakte aan deze carrière. De Sloveen bleek tijdens zijn revalidatie aanleg voor wielrennen te hebben en maakte de overstap naar de koers. LottoNL-Jumbo gaf hem in 2016 een kans in de World Tour en dat bleek een schot in de roos. Roglic blijft zich namelijk sensationeel ontwikkelen als klimmer en tijdrijder. Zo verrast hij keer op keer in korte rittenkoersen. Zijn belangrijkste wapenfeiten: 4e in de Tirreno-Adriatico, 5e in het Baskenland (twee etappezeges) en 3e in Romandië.  Niemand weet waar zijn plafond ligt, ook Roglic zelf niet. De Tour wordt dan ook een mooie ontdekkingsreis. Hij is daarom zeker iemand om in de gaten te houden. En het zou ook niks verbazen als hij in Düsseldorf de eerste gele trui pakt. Opgelet!

Tour de France 2017 – De favorieten voor de gele trui volgens Cycling Story:
***** Contador
**** Froome, Quintana
*** Porte, Bardet, Valverde
** Fuglsang, Majka, Aru, Chaves
* S. Yates, Meintjes, Martin, S.L. Henao, Roglic