Voor Richie Porte is het Critérium du Dauphiné niet zomaar een voorbereidingsronde op de Tour de France, waarin hij de kopman is van BMC. Alleen de eindzege telt voor de Australiër. Porte is bezig aan een ijzersterk seizoen. Hij boekte overwinningen in de Tour Down Under en de Ronde van Romandië. Alleen Parijs-Nice eindigde in een debacle.

Porte eindigde vorig jaar als vierde in de Franse ronde. ,,Het Critérium du Dauphiné is de laatste grote test voor de Tour de France. Dus het biedt de mogelijkheid te zien waar ik sta vergeleken bij mijn rivalen’’, zei Porte. ,,Ik put veel vertrouwen uit mijn overwinning in de Ronde van Romandië. Het Critérium du Dauphiné bereidt me perfect voor op juli.’’

Sterke ploeg

De Australiër keert terug in de koers na een tweeweekse hoogtestage. ,,Daardoor voel ik me echt goed. Hoewel de Tour het hoofddoel is dit jaar, zou ik graag het Critérium du Dauphiné toevoegen aan mijn erelijst. We hebben een sterke ploeg die me ondersteunt en we bekijken de zaken dag voor dag.’’

BMC staat met een ervaren ploeg aan de start. Porte krijgt normaal gesproken op de beklimmingen hulp van Alessandro De Marchi, Ben Hermans, Nicolas Roche en Danilo Wyss. Brent Bookwalter, Amaël Moinard en neo-prof Kilian Frankiny moeten hun kopman bijstaan op het vlakke.

Het Critérium du Dauphiné begint zondag.