De Tour de France begint in 2019 in Brussel. De Grand Départ in de Belgische hoofdstad is een eerbetoon aan vijfvoudig winnaar Eddy Merckx, die in 1969 zijn eerste eindzege boekte. Dat is in 2019 vijftig jaar geleden. Het parcours wordt later bekendgemaakt.

Vijfde keer

Het is de vijfde keer dat de Tour in België start. Ook in 1958 was Brussel het beginpunt. Gerrit Voorting won dat jaar één etappe in de Tour, die werd gewonnen door Charly Gaul. Vervolgens waren Charleroi (in 1975) en Luik (2004 en 2012) aan de beurt.

Ook is het honderd jaar geleden dat de gele trui werd geïntroduceerd door Henri Desgrange, koersdirecteur. ,,De renner die de wedstrijd leidt moet een trui dragen in de kleuren van L’Auto (de organiserende krant)”, zou hij hebben gezegd. ,,De strijd om deze trui zal vol passie zijn.’’

De eerste drager van de trui, Eugène Christophe, was er echter niet gelukkig mee. Hij vond de trui te veel opvallen en toeschouwers zouden kanaries na hebben gedaan toen hij langs kwam rijden.

Düsseldorf

Dit jaar begint de Tour de France in Duitsland, dertig jaar na de start in West-Berlijn. Düsseldorf is op 1 juli de startplaats van de 104de editie. Het is de vierde keer dat de Tour wordt afgetrapt in Duitsland.

De Tour de France van 2018 start vervolgens op de Passage du Gois, de 4,5 kilometer lange oversteek naar het eiland Noirmoutier in de Vendée.