Tom Dumoulin trok gistermiddag veel bekijks toen hij de roze trui veiligstelde in de Giro d’Italia. 1,8 miljoen Nederlanders zagen zijn zege live bij Eurosport, dat de exclusieve uitzendrechten had van de koers. Nooit eerder keken zo veel mensen naar de sportzender.

Deze piek werd gemeten tussen 17.15 en 17.30 uur op het moment dat Tom Dumoulin en zijn concurrenten Thibaut Pinot, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana over de finish kwamen. Op dat moment stemden zes op de tien tv-kijkende Nederlanders af op Eurosport 1, een record voor de sportzender.

Tijdens de prijsuitreiking zaten gemiddeld één miljoen mensen voor de buis, naar de tijdrit keken gemiddeld 778.000 fans. Daarmee staat de slotrit in de top drie van meest bekeken Giro-etappes op de Nederlandse televisie in de afgelopen tien jaar. Dumoulin rijdt daarmee de all-time kijkcijferrecords van Eurosport uit de boeken.

Spectaculair

,,Spectaculaire kijkcijfers. Dit overtreft zelfs onze verwachtingen’’, aldus zendermanager Gijs Poortman. ,,We realiseren ons dat dit zeker niet onze verdienste is, maar die van het laten zien van topsport van de bovenste plank. Met Dumoulin in de hoofdrol. En natuurlijk zijn we blij dat de kijkers ons zo massaal hebben weten te vinden.’’