TOM DUMOULIN IS DE WINNAAR VAN DE 100E GIRO D’ITALIA!! Onze landgenoot verpulverde zijn concurrenten in de afsluitende tijdrit en schreef zo Nederlandse sportgeschiedenis. Dumoulin is namelijk de eerste Nederlander die de Ronde van Italië op naam weet te zetten.

Dumoulin ging de slotdag in als nummer vier van het algemeen klassement. Op basis van zijn tijdritcapaciteiten werd hij toch gezien als de favoriet voor de eindzege. De kopman van Team Sunweb moest in zijn specialiteit dan wel Nairo Quintana (Team Movistar), Vincenzo Nibali (Team Bahrain-Merida) en Thibaut Pinot (FDJ) passeren. Dumoulin kreeg op het vlakke parcours 29,3 kilometer de tijd om respectievelijk 53, 13 en 10 tellen goed te maken op de top-drie. De jubileumeditie kreeg hoe dan ook een zinderde ontknoping.

Heel Nederland zat nagelbijtend voor de buis toen Dumoulin om 16u47 van het startpodium vertrok op het Formule 1-circuit van Monza. Dumoulin ging geweldig van start en had bij het eerste tussenpunt na 8,8 kilometer zowel Pinot als Nibali te pakken. Quintana gaf daar al 31 seconden toe, waardoor de Colombiaan nog slechts 22 seconden overhield ten opzichte van Dumoulin.

In het tweede gedeelte bleef Dumoulin doorknallen op een imponerend verzet. Quintana vocht voor wat hij waard was, maar kon niet voorkomen dat Dumoulin hem nog voor het tweede meetpunt (17,4 kilometer) virtueel passeerde in de stand. Dumoulin kwam over de streep en moest toen nog in de spanning de aankomst van Quintana afwachten. Toen Quintana de laatste kilometer inging wist Dumuoulin het zeker: hij is de winnaar van de Giro. Quintana kwam aan de meet 31 seconden tekort, terwijl Vincenzo Nibali op 40 tellen achterstand het mooie podium compleet maakte.

De 26-jarige Dumoulin voegt zich zo in het rijtje met Jan Janssen en Joop Zoetemelk, de Nederlandse wielerlegendes die de sterkste waren in de Tour de France én Vuelta a España. Na 37 jaar wachten kreeg Zoetemelk dan eindelijk een opvolger in een grote ronde. Een waanzinninge prestatie, die wielerminnend Nederland nog lang zal bijblijven.

Het was overigens sowieso ‘Oranje boven’ in Milaan. Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) veroverde namelijk op zeer knappe wijze de etappezege. Van Emden was onderweg altijd de rapste en was iets sneller dan Dumoulin (+15”). De Nederlanders gaan er ongetwijfeld een mooi feest van maken.

Giro d’Italia 2017 – Uitslag etappe 21 (individuele tijdrit):