Tejay van Garderen boekte gisteren in de 100ste Giro d’Italia zijn eerste ritzege in een grote ronde. De nog altijd maar 28-jarige renner van BMC, zoon van een Amsterdamse vader en een Amerikaanse moeder, versloeg Mikel Landa in Ortisei in de sprint. Daarmee is hij de eerste Amerikaan die een bergetappe wint in de Giro sinds Andy Hampsten in 1988.

,,Ongelooflijk dat ik mijn eerste ritzege pak in een grote ronde. Het voelt fantastisch’’, zei hij na de aankomst. Na acht seizoenen als profrenner was het eindelijk raak. ,,Ik kwam hierheen met ambities voor een goed klassement, maar die kwamen niet uit. Dan probeer je de moraal hoog te houden. Ik hou van dit gebied en kende elke millimeter van de route. Het was als een training.’’

Emotioneel

De Amerikaan was emotioneel toen hij over de finish kwam. ,,Ik ben de afgelopen jaren zo vaak op de proef gesteld. De ene keer gingen de dingen goed, dan weer gingen ze slecht. Maar vandaag was absoluut een goede dag. Hopelijk kan ik die stijgende lijn volhouden. Het voelt goed. Het is goed te weten dat ik nog steeds hiertoe in staat ben.’’