De achttiende etappe in de Giro d’Italia is zoals verwacht een helse rit geworden. Na 137 kilometer en vijf cols was het Tejay van Garderen (BMC Racing Team) die er na een loodzware dag met de winst vandoor ging. De Amerikaan redde zijn tegenvallende Giro door Mikel Landa (Team Sky) te kloppen aan de meet. De nederlaag was zuur voor Landa, want hij liet zich voor de tweede keer in drie dagen verrassen in een sprint-à-deux. Tom Dumoulin (Team Sunweb) maakte indruk door diverse aanvallen op zijn leidende positie af te slaan.

Het was vanaf de eerste klim volle bak koers. Team Movistar, Team Bahrain-Merida en ORICA-Scott hielden het tempo vervolgens continue hoog. Het doel van de eerste twee ploegen was om Dumoulin zo snel mogelijk te isoleren en op de derde beklimming moest Laurens ten Dam er als laatste knecht af. Team Movistar, dat weer een paar renners vooruit had gestuurd, liet vanaf dat moment snel hun plan in werking gaan. Nairo Quintana demarreerde, waarna hij werd opgewacht door ploegmaat Andrey Amador. Vincenzo Nibali reed eveneens weg bij Dumoulin en vond snel de aansluiting bij Quintana. De klassementsleider van de Giro d’Italia panikeerde echter niet. Onze landgenoot koos zijn eigen tempo, waarmee hij zeer overtuigend terug op het wiel van zijn belangrijkste uitdagers kwam. De eerste serieuze aanval werd vakkundig geneutraliseerd.

Op de slotklim werd Dumoulin opnieuw onder vuur genomen. Quintana kwam, mede dankzij een helpende hand van FDJ, niet weg. Nibali probeerde het ook opnieuw, maar Dumoulin zat gelijk op het wiel. De Limburger had duidelijk een ijzersterke dag, want hij draaide plots de rollen om. Na twee speldenprikjes trok Dumoulin zelfs eens goed door op het laatste steile gedeelte van de slotklim. De rest van de klassementsmannen konden hem wel volgen.

De laatste vier kilometer liepen enkel nog vals plat omhoog en dus was het gevaar voor Dumoulin geweken. Hij reageerde dan ook niet op een uitval van Thibaut Pinot (FDJ), de nummer vier uit de stand. De Fransman kreeg wel het gezelschap van Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale). Toen ook Ilnur Zakarin (Katusha), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) en Bauke Mollema (Trek-Segafredo) het ruime sop kozen, bleven de drie topfavorieten naar elkaar kijken. Het pokeren zorgde ervoor dat Pinot aan de meet een minuut dichter bij het podium kwam.

Helaas voor Pinot greep hij naast de ritzege. Hij strandde op acht tellen van het duo Van Garderen/Landa, dat in de afdaling van de voorlaatste col onverwacht afstand had genomen van vier mede-avonturiers. Het tweetal had nooit meer dan een minuut op de groep der favorieten, maar dat bleek voldoende om het uit te zingen tot aan de finish. Van Garderen bleek vervolgens sneller en slimmer dan Landa. Van Garderen wist de teleurstelling van zijn mislukte klassement drie dagen voor het einde dan toch voor een groot deel weg te spoelen.

Giro d’Italia 2017 – Uitslag etappe 18: