Luxemburg heeft voor het eerst sinds 56 jaar weer een ritwinnaar in de Giro d’Italia. Bob Jungels (Quick-Step Floors) kwam in Bergamo juichend over de streep, nadat hij de snelste was van het elitegroepje, met daarbij ook leider Tom Dumoulin (Team Sunweb). Het is het hoogtepunt uit de loopbaan van de 24-jarige Jungels, die eerder deze Giro vijf etappes het roze om zijn schouders droeg.

In een rit die geschikt leek voor een succesvolle lange vlucht, werd er bijna de hele dag volle bak gereden. Verschillende groepjes trokken ten aanval, maar kregen nooit meer dan twee minuten voorsprong. Vijf mannen, met onder andere Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), geraakten nog wel met een marge van een halve minuut over de tweede col van de dag. In de afdaling van de Selvino (3e cat.) ging plots Nairo Quintana (Team Movistar) onderuit. Dumoulin maande het peloton om te wachten op de nummer twee uit de stand en zo keerde Quintana snel weer terug in het peloton.

Vervolgens ging het in hoge snelheid naar Bergamo, waar enkele kilometers voor de meet een verraderlijke helling lag. Jungels versnelde en kreeg de grote namen met zich mee. Een sprint moest beslissen over de ritzege en Jungels maakte het daarin alsnog vakkundig af. Dumoulin was op plaats zes de eerste Nederlander in de uitslag en gaat zo met een mooie voorsprong de rustdag in.

Giro d’Italia 2017 – Uitslag etappe 15: