Tom Dumoulin is voorlopig de onaantastbare heerser in de Giro d’Italia. De concurrentie nam de drager van het roze onder vuur, maar onze landgenoot bleef zeer kalm. In de slotkilometers van de klim nam hij het heft vervolgens zelf in handen en knalde hij op imponerende wijze naar de dagzege. De Nederlander verstevigde daarmee zijn schitterende koppositie in het algemeen klassement en deelde ook nog eens een tik uit aan zijn uitdagers.

De rit van Castelliana naar Oropa was met 135 kilometer de kortste rit in lijn en draaide volledig om de laatste elf kilometer. Het was dan ook voor alle ploegen een gevecht om hun kopman zo goed mogelijk af te zetten aan de voet van de col. Zoals verwacht trokken de mannen van Movistar door zodra het wegdek omhoog liep. Na speldenprikjes van Igor Anton (Dimension Data) en Ilnur Zakarin (Katusha) was het de beurt aan Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale) om de lont in het kruitvat te steken.

Pozzovivo, de nummer acht uit de stand, ontlokte direct een reactie van Nairo Quintana (Team Movistar), de belangrijkste rivaal van Dumoulin. Quintana liet Pozzovivo snel achter en pakte een voorsprong van honderd meter. Dumoulin koos voor zijn eigen tempo en kwam alleen uit het zadel om de kloof naar het eerste groepje achtervolgers te dichten. Dumoulin zette zich daar meteen op kop om Quintana in te gaan rekenen. Vincenzo Nibali (Team Bahrain-Merida), Mikel Landa (Team Sky), Adam Yates (ORICA-Scott) en de sterke Zakarin konden op het steilere tweede gedeelte mee met Dumoulin.

Quintana had nog altijd een marge van tien seconden, maar het groepje Dumoulin naderde meter per meter. Dumoulin maakte er een tijdrit van en reed zo hard dat dat Nibali en Yates moesten lossen. Net voor de laatste kilometer werd Quintana in de kraag gevat door de vastberaden Dumoulin. Hij voelde zich zo sterk dat hij onmiddellijk zelf met een demarrage kwam. De rest volgde met grimassen op het gezicht. Het kwartet trok onder aanvoering van Dumoulin naar de meet om te strijden voor de overwinning. Zakarin ging de sprint aan, maar Dumoulin beschikte duidelijk over de meeste kracht en boekte zo een fenomenale zege.

Dumoulin liep mede dankzij de bonificatieseconden 24 tellen uit op Quintana, waardoor het verschil nu 2’47” bedraagt. Pinot is na deze veertiende etappe de nummer drie op 3’25”. Mollema verloor bijna twee minuten en zakte zo van de derde naar de zesde plaats in de rangschikking.

Giro d’Italia 2017 – Uitslag etappe 14: