Fernando Gaviria heeft zijn derde ritzege te pakken in de Giro d’Italia. De Colombiaan van Quick Step Floors klopte in Reggio Emilia Jakub Mareczko en Sam Bennett na 229 kilometer in de massasprint. Tom Dumoulin behield de roze leiderstrui voor de derde dag op rij.

Gaviria is de eerste Colombiaan die drie etappes wint in één Giro. Zijn ritzege is bovendien de 25ste voor Colombia in de Giro, waarmee het Zuid-Amerikaanse land op gelijke hoogte komt met Nederland. De sprinter is bovendien de drager van de Maglia Ciclamino, de trui die toebehoort aan de leider in het puntenklassement.

,,Ik maakte me een klein beetje zorgen toen Max (Richeze, red.) lek reed. Hij heeft immers een belangrijke rol in mijn lead-out’’, zei Gaviria na afloop. ,,Hij kon echter opnieuw aansluiten en zijn werk in de slotfase was fenomenaal. Eén ritzege in een grote ronde zou nog een kwestie van geluk kunnen zijn, maar drie… Dat is echt geweldig.’’

Na de finish kreeg de Colombiaan een stevige knuffel van zijn moeder. ,,Ik sta hier omdat mijn familie veel voor me heeft opgeofferd. Mijn vader zou voor het fietsen sterven. Het is echt zijn passie. Daarom heb ik ze gevraagd of ze de hele Giro willen volgen om dichtbij me te kunnen zijn.’’

Dumoulin

Tom Dumoulin staat ook na vandaag aan de leiding van het algemeen klassement. Daarin verdedigt hij een voorsprong van 2’23” op Nairo Quintana en 2’38” op Bauke Mollema. De rozetruidrager kende een rustige dag. ,,Er stond een stevige rugwind in de finale, waardoor het echt hard ging. De ploeg hield me echter goed in positie om uit de problemen te blijven.’’

,,Morgen wacht opnieuw een sprintetappe, dus we willen de dag weer ongeschonden doorkomen. We kijken uit naar de bergetappes in het weekend’’, aldus Dumoulin.

Giro d’Italia 2017 – Uitslag etappe 12: