Team Sunweb veroverde gisteren voor het tweede jaar op rij met Tom Dumoulin de roze leiderstrui in de Giro d’Italia. De Nederlander was de sterkste in de tiende etappe, een individuele tijdrit. De Duitse ploeg is ‘ongelooflijk trots’ na de prestatie van hun kopman.

,,Tom reed een geweldige tijdrit. Er lag een enorme druk op zijn schouders en de verwachtingen waren hoog’’, zei zijn ploegleider Aike Visbeek van Team Sunweb. ,,Dit is een prachtig moment. Dat we voor het tweede jaar op rij de roze trui in de ploeg hebben, maakt het extra speciaal.’’

Al bij het eerste tussenpunt zag het er goed uit voor Dumoulin. Hij was op dat moment achttien seconden sneller dan de snelste tijd. De Nederlander vloog over het parcours en klokte bij het tweede meetpunt 36 seconden eerder af. Uiteindelijk rondde hij de tijdrit af in 50’37”.

Lange weg

,,Vooraf had ik niet zo’n goed gevoel’’, zei Dumoulin na de finish. ,,Ik gaf niet op, vocht met mezelf tot het einde en gaf alles wat ik had. Ik heb een mooie voorsprong voor de bergetappes. Maar wat de Vuelta bewees, je kan alles verliezen in één dag. We hebben nog een lange weg te gaan.’’

Dumoulin bezorgde Nederland met zijn optreden de 25ste etappezege in de Giro d’Italia. Vorig jaar liet hij ook als de 24ste overwinning optekenen. Deze roze trui was de dertigste voor Nederland. Daarvan staan er zeven op naam van Dumoulin, evenveel als Nairo Quintana.