Tom Dumoulin heeft in de eerste tijdrit met groot machtsvertoon de Giro d’Italia naar zijn hand gezet. De 26-jarige Nederlander van Team Sunweb klokte de snelste tijd in Montefalco en zette de concurrentie op flinke achterstand. Dumoulin is tevens de nieuwe leider in het algemeen klassement en mocht na afloop de roze trui aantrekken.

Tom Dumoulin maakte de hooggespannen verwachtingen meer dan waar op het 39,8 kilometer lange parcours. Onze landgenoot was in de Tour van 2016 ook al een klasse apart in een lange tijdrit over een heuvelachtig parcours. Geraint Thomas (+49”) en Bob Jungels (+56”) eindigden als tweede en derde.

In het klassement sloeg Dumoulin een flinke slag en heeft nu een voorsprong van 2’23” op Nairo Quintana en 2’38” op de tweede Nederlander, Bauke Mollema. Thibaut Pinot (+2’40”) en Vincenzo Nibali (+2’47”) maken de top vijf compleet.

Vechten

,,Als je kijkt naar het resultaat, heb ik een goede tijdrit gereden’’, zei Dumoulin na de finish. ,,Maar ik was aan het vechten met mezelf en voelde me eigenlijk niet goed. In mijn laatste tijdritten liet ik het telkens een beetje gaan en was ik teleurgesteld na afloop. Dus vandaag gaf ik nooit op.’’

Zijn voorsprong op Nairo Quintana bedraagt bijna tweeënhalve minuut. ,,Een fraai gat in de aanloop naar de bergetappes. In de Vuelta verloor ik echter meerdere minuten op één dag, dus ik weet uit ervaring dat de Giro d’Italia nog lang niet voorbij is.’’

Giro d’Italia 2017 – Uitslag etappe 10: