De strijd tussen de topfavorieten is helemaal losgebarsten in de negende etappe van de Giro d’Italia. Nairo Quintana (Team Movistar) soleerde naar de ritzege op de Blockhaus en won daarmee en passant de eerste serieuze slag in het hooggebergte. De Colombiaanse pocketklimmer nam ook nog eens de roze leiderstrui over van Bob Jungels (Quick Step-Floors), die 3,5 minuten verloor.

Thibaut Pinot (FDJ) kwam als tweede over de meet, waarna de Fransman in de daguitslag knap werd gevolgd door Tom Dumoulin (Team Sunweb) en Bauke Mollema (Trek-Segafredo). Door de klim goed in te delen zetten de Nederlandse troeven een uitstekende prestatie neer. Dumoulin krijgt na de rustdag een uitgelegen kans om La Maglia Rosa te veroveren in de tijdrit.

Pechvogel

De etappe liep echter niet voor al onze landgenoten goed af. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) gaf 2’43” ten opzichte van Quintana, maar Wilco Kelderman was de grootste pechvogel van de dag. De adjudant van Dumoulin knalde vol op een politiemotor, die zeer ongelukkig geparkeerd stond langs de kant van de weg. Kelderman kon de motor niet meer ontwijken en kwam hard ten val. Hij brak daarbij zijn vinger en moest helaas opgeven.

Kelderman was echter niet het enige slachtoffer van de valpartij. Meerdere renners van Team Sky knalden mee tegen de grond en door een verlies van liefst vijf minuten moet kopman Geraint Thomas nu al een streep zetten door zijn torenhoge ambities.

Giro d’Italia 2017 – Uitslag etappe 9: