Gorka Izaguirre (29) heeft in Peschici de achtste etappe gewonnen van de Giro d’Italia. De Spanjaard won nog nooit een rit in een grote ronde. Giovanni Visconti en Luis León Sanchez eindigden tweede en derde. Daarmee treedt Izagirre in de voetsporen van zijn jongere broer Ion, die in 2012 al eens de beste was in de Giro.

De beginfase werd in een hoog tempo afgewerkt. De gemiddelde snelheid in het eerste uur bedroeg 54,6 km/u, waardoor een kopgroep lang op zich liet wachten. Uiteindelijk kozen zo’n vijftien renners het hazenpad met daarbij Valerio Conti, Luis León Sanchez, Giovanni Visconti en Gorka Izagirre. Die gingen met z’n vieren de laatste tien kilometer in.

De vier koplopers roken hun kans, omdat de klassementsrenners met hun gedachten vooral bij de aankomst van morgen zaten. Vlak na de vod voor de laatste kilometer schakelde Conti zichzelf uit door een val. Daar maakte Izagirre handig gebruik van en reed op een grote versnelling de laatste helling op. Die versnelling was Visconti en Sanchez te machtig.

Bob Jungels behield de roze trui in de aanloop naar de zware rit naar Blockhaus zondag. Izagirre bezorgde Spanje de 107de zege in de Giro. Alleen Italië (1245) en België (160) boekten meer dagsuccessen. ,,Ik won vandaag dankzij de omstandigheden’’, zei de renner van Team Movistar. ,,Maar de Giro winnen met Nairo Quintana blijft het doel.’’

Giro d’Italia 2017 – Uitslag etappe 8: