Jan Polanc heeft in de Giro d’Italia op knappe wijze de eerste serieuze aankomst bergop gewonnen. De Sloveen van het UAE Team Emirates reed liefst 175 kilometer in de aanval en kwam solo over de finish op de Etna. Een tegenaanval van Ilnur Zakarin kwam te laat. Bob Jungels nam de roze trui over van zijn ploeggenoot Fernando Gaviria.

Het peloton trok vandaag naar de befaamde Etna, waar de finish na 17 kilometer klimmen op de top lag. Het verwachte vuurwerk op de vulkaan bleef uit. Op enkele speldenprikken van onder anderen Vincenzo Nibali en Tom Dumoulin na hielden de favorieten zich gedeisd in deze eerste bergrit.

,,Het is fantastisch’’, zei Polanc, die ook in 2015 al eens een Giro-rit won. ,,Waarschijnlijk verwachtte niemand dat de vroege vlucht stand zou houden. We waren met slechts vier renners en we hadden geen grote voorsprong voor de laatste beklimming. Het was mogelijk de zwaarste dag van mijn leven. Ik ben erg blij. Het is prachtig dat ik mijn ritzege uit 2015 in de eerste bergrit mag herhalen.’’

Droom

Jungels gaf na afloop toe dat hij Fernando Gaviria niet geloofde toen hij zei dat de Luxemburger zijn roze trui zou overnemen. Vorig jaar stond hij ook al drie dagen aan de leiding van de Giro. ,,Het is altijd een droom, maar je moet een beetje geluk hebben. De ploeg werkte geweldig. We zijn slim geweest. Ik zou de trui graag langer vasthouden dan vorig jaar, maar zondag hebben we een zware dag naar Blockhaus. Dat is meer iets voor klimmers als Nairo Quintana.’’

Giro d’Italia 2017 – Uitslag etappe 4: