Fernando Gaviria zette zondag in de Giro d’Italia een nieuwe stap in zijn carrière. De 22-jarige Colombiaan pakte in Cagliari namelijk behalve de ritwinst ook de roze trui. Hij kreeg gisteren op de rustdag de tijd om dat even te laten bezinken.

,,Het was mooi om wakker te worden en de roze trui in mijn kamer te zien hangen’’, zei Gaviria gisteravond tijdens een persbijeenkomst in het hotel van zijn ploeg Quick Step Floors. ,,Pas toen ik mijn kleding aantrok om te gaan trainen, voelde ik me pas echt de leider van de Giro.’’

De Colombiaan was onder de indruk van zijn ploeg, die er zondag in slaagde de beslissende waaier op te zetten. ,,Ik ben ervan overtuigd dat niemand vergeet hoe mijn team dat deed en hoe we onze stempel drukten op deze laatste rit op Sardinië.’’

,,Deze overwinning is de belangrijkste in mijn loopbaan. Ik ben blij dat ik deze rit kon winnen in het bijzijn van mijn moeder, vader en zus. Het is fijn dat mijn familie hier is. Hun aanwezigheid geeft me moraal en ik vind het leuk dat ze een paar dagen blijven om me te volgen. Zonder hun hulp zou ik niet de persoon zijn die ik vandaag ben’’, aldus Gaviria.

Etna

Het peloton reisde afgelopen twee dagen van Sardinië naar Sicilië, waar vandaag de vierde etappe start in Cefalù. Het is de eerste bergrit en de aankomst is op de vulkaan Etna. De col is door de organisatie van de Giro ingedeeld in de hoogste categorie.